28 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fitch a decis să pună România înapoi în categoria investment grade, după ce în 2008 ratingul suveran a fost retrogradat la speculativul BB- (junk). Ratingul pentru credite în lei pe termen lung a fost ridicat de la BBB- la BBB, în timp ce plafonul de ţară a fost îmbunătăţit de la BBB la BBB+. Ratingul pentru credite în monedă străină pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la B la F3.
“Ridicarea ratingului reprezintă progresul înregistrat (de România) în recuperarea de sub efectele crizei financiare, evidente prin întoarecerea creşterii PIB, o performanţă puternică a exporturilor, micşorarea deficitului de cont curent şi reducerea defecitului bugetar”, spune Ed Parker, Head of EMEA Sovereigns la Fitch, ciatat de Money.ro. “În general, a existat o reducere materială a riscurilor României, ce se măsoară prin întoarcerea la ratingul investment grade”.
Revenirea economiei a luat startul la începutul lui 2011, cu creşterea anuală a PIB de 1,6%, după una dintre cele mai lungi recesiuni din UE, se arată în comunicatul de presă al Fitch. Revenirea se bazează pe creşterea puternică a exporturilor, în timp ce contracţia cererii interne a contribuit, de asemenea, la corecţia necesară a deficitului de cont curent la 4,2% din PIB în 2010, faţă de 11,6% în 2008.
Alt element critic, deficitul bugetar este pe o traiectorie descendentă, după măsurile fiscale dureroase care au reprezentat 5% din PIB începând cu 2008. Fitch crede că guvernul este pe cale să îşi îndeplinească ţinta de deficit de 4,9% din PIB în acest an (după metodologia europeană), în coborâre de la 6,4% din 2010 şi 8,5% în 2009.
Datoria guvernamentală a fost de 30,8% din PIB în 2010 şi rămâne sub media de 35% a ţărilor din categoria BBB. În plus, guvernul a reuşit să se împrumute cu succes de pe pieţele internaţionale de capital, şi a început să lungească maturităţile la datoria internă.
Cei de la Fitch adaugă că noul acord cu FMI ar trebui să ţină ancorate politicile guvernului, dar că mai e nevoie şi de alte măsuri pentru a atinge o ţintă de deficit de 3% în 2012, după reformele din sistemul public de pensii şi cele ale salariilor bugetarilor, precum şi după planurile recent anunţare de eficientizare a companiilor de stat.
Analiştii agenţiei de rating avertizează că există un risc moderat ca politicile fiscale să derapeze, mai ales că în noiembrie 2009 vor fi alegeri, deşi partidele politice au declarat că vor rămâne fidele acordului cu Fondul, promisiunile făcute până acum privind reducerile de taxe şi mărirea cheltuielilor pun în pericol ţintele bugetare. De altfel, asta ar putea să readucă România în categoria junk, avertizează cei de la Fitch.
Alte riscuri ce ar putea afecta ratingul României se leagă de băncile cu capital grecesc. Deşi notează că sistemul bancar românesc este bine capitalizat şi băncile greceşti nu sunt expuse la datoria suverană a elenilor, analiştii agenţiei spun că efectul de contagiune ar putea trage în jos şi România.
Pe de altă parte, o creştere robustă a PIB şi convergenţa veniturilor reale cu media UE, mai ales dacă este susţinută de reforme structurale, şi fără să genereze dezechilibre macroeconomice, ar aduce creşterea ratingului României, la fel cum ar putea aduce şi consolidarea fiscală.


Articole înrudite