Un departament din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi le va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern, că va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare, declarate Fiscului.
Impozitarea cu 16% va fi aplicată doar dacă diferenţa între situaţia fiscală personală şi veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.
Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au menţionat că aceste metode indirecte de control sunt utilizate în foarte multe state din UE şi în SUA şi că România s-a inspirat în acest demers din experienţa Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigură 40% din încasările din impozitul pe venit.
De altfel, o misiune de asistenţă tehnică pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, va veni în România în ianuarie 2011, urmată de o misiune tehnică a administraţiei Fiscale din Franţa, în februarie. În România, procedura de verificare va fi stabilită prin hotărâre de guvern, până la finele lunii ianuarie 2011.
El a estimat că noul departament din ANAF va controla circa 200-300 de persoane foarte bogate, dar a precizat că întâi vor fi create criteriile, iar persoanele care vor fi controlate vor fi acelea care ies, ca la testele-grilă, din şablonul dat de acele criterii.
Potrivit lui Blejnar, a fost creat astfel cadrul legal pentru a fi verificată orice persoană fizică cu o diferenţă semnificativă, de 12.000 13.000 euro faţă de veniturile declarate, şi că Fiscul are acum posibilitatea reală de a combate evaziunea fiscală şi munca la negru.