Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, a prezentat, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, principiile şi modul de funcţionare a Legii prevenţiei pentru mediul de afaceri, prin care se doreşte evitarea sancţionării companiilor pentru încălcarea unor prevederi legale, în paralel cu remedierea problemelor descoperite.
„Componenta de prevenţie trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri, iar o măsură de prevenţie înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp preţios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de aşteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătăţirea modului în care acesta funcţionează”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.
Proiectul prevede că autorităţile de control nu vor mai putea aplica agenţilor economici sancţiuni pentru contravenţiile sesizate fără ca, în prealabil, respectivelor firme să le fie acordată o perioadă pentru remedierea problemelor sesizate. Procedura are ca scop „educarea şi perfecţionarea antreprenorilor”.
Astfel, agentul constatator va încheia, mai întâi, un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta un plan de remediere a problemelor, care să se deruleze pe o perioadă de minim 7 zile lucrătoare. După ce expiră termenul de conformare, poate fi reluat controlul.
„În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative. Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani”, precizează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Aplicarea Legii prevenţiei va avea şi excepţii, anume atunci când există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi sau se utilizează munca la negru sau a minorilor.
Ministerul Mediului de Afaceri estimează că proiectul Legii prevenţiei va primi avizele de la alte ministere şi va fi fi adoptat de către Executiv până pe 23 februarie.