22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie şi menţinută, conform proiectului, până la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputând opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective
Aprobarea ordonanţei de urgenţă, care modifică Codul Fiscal, a fost anunţată de Guvern la finalul şedinţei de miercuri.
"Este o solicitare veche a mediului de afaceri pe care, în sfârşit, putem să o punem în aplicare începând cu data de 1 iulie. Cred că în acest fel toate companiile care reinvestesc profitul primesc un sprijin bine meritat care, inevitabil, se va traduce în noi locuri de muncă,(...) în noi avantaje pentru societatea noastră", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.
"Profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice -maşini, utilaje şi instalaţii de lucru - astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit" scrie în proiectul de act normativ.
Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014, facilitatea urmând să se aplice până la data de 31 decembrie 2015.
"Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat să repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor" se mai arată în document.
Contribuabilii care beneficiază de acest ajutor au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora, se mai arată în document.
Ponta a adăugat că Guvernul şi instituţiile financiare internaţionale vor lucra împreună 'umăr la umăr' în ceea ce priveşte „reducerea contribuţiilor sociale, noul Cod fiscal, toate măsurile pe care România le implementează pentru modernizarea sistemului său legislativ şi fiscal”.
„Cred că având alături de noi mediul de afaceri vom lua măsuri mai bune şi vom reuşi să ne convingem partenerii internaţionali de seriozitatea acestor măsuri”, a afirmat premierul.


Articole înrudite