16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În septembrie 2009, Comisia Europeană a avut o misiune în România de a verifica gradul de implementare a programului comunitar privind protecţia animalelor de fermă, şi anume pe fermele în care sunt crescute găinile ouătoare.
„Ce a constatat această misiune a fost că 31% din producţia de ouă din România provine de la bateriile tip BP3. Asta înseamnă pentru găini o suprafaţă de mişcare mai mică decât o coală A4 şi un grad de uzură foarte ridicat. Uniunea Europeană a interzis aceste tipuri de baterii, care sunt cele mai rele din punct de vedere al protecţiei animalelor. Partea bună este că autorităţile române au iniţiat un program de reabilitare şi îmbunătăţire a fermelor care mai au încă astfel de baterii pentru că, de la 1 ianuarie 2012, nu vor mai putea funcţiona astfel de ferme. Deci toată producţia va trebui reorientată spre metode alternative”, a explicat Tulpan.
Aceasta a adăugat că organizaţia care trebuie să supravegheze activitatea fermelor care cresc găini în baterii de tip BP3 este Autoritatea Naţional Sanitar-Veterinară şi Sănătatea Alimentelor (ANSVSA). Potrivit reprezentantei Vier Pfoten, la nivelul anului 2009 existau în România 53 de ferme în care se aplica sistemul de creştere a găinilor ouătoare în baterii dintr-un total de 162 existente, în timp ce în 2010 numărul acestora s-a redus la 48. Întrebată care este situaţia din celelalte ţări europene în privinţa producţiei de ouă provenite de la găini crescute în baterii BP3, Tulpan a menţionat că nivelul de îngrijorare este apropiat de cel din România.
Organizaţia pentru protecţia animalelor, Vier Pfoten, a dat publicităţii, joi, politica revizuită a 18 dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din România cu privire la modul de creştere al găinilor pentru ouă. Ştampila de pe ou a devenit obligatorie şi în România prin Ordinul nr. 73/2005 al ANSVSA care constituie transpunerea oficială a Directivei Comisiei 2002/4/CE privind înregistrarea unităţilor care cresc găini ouătoare.
Ştampila este compusă dintr-un număr distinctiv care indică metoda de creştere a găinilor ouătoare, urmată de codul ţării unde a fost produs oul şi un număr de identificare al unităţii. Prin Ordinul 136/2006 al ANSVSA se stabileşte că găinile crescute în baterii neîmbunătăţite vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2012. Conform numerotării în funcţie de calitate a ouălor produse în ferme, cifra 0 reprezintă faptul că produsul provine de la o găină crescută în aer liber şi hrană ecologică, cifra 1 - ouă de găini crescute în aer liber, cifra 2 - ouă de găini crescute în hale la sol, iar cifra 3 - ouă de găini crescute în baterii.

Articole înrudite