28 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Euro are ºanse foarte mari sã ajungã la 4,6 lei în acest an
Euro are ºanse foarte mari sã ajungã la 4,6 lei în acest an

Moneda naþionalã îºi va relua deprecierea pânã la 4,6 lei/euro, nivel pe care îl va atinge, foarte probabil, chiar în acest an, potrivit analiºtilor mai multor case de brokeraj, consultaþi de ECONOMICA.NET. Dupã ce se va potoli actuala febrã de pe piaþã, presiuni de mai multe tipuri vor slãbi din nou leul.
Cursul euro ar putea ajunge, la 4,6 lei/euro chiar în februarie, a declarat Claudiu Cazacu, analist ºef al casei de brokeraj XTB România.
„Este posibil sã vedem cotaþii peste 4,60, anul acesta, nu doar din cauza factorilor locali, ci ºi a unor ajustãri ale riscului la nivel global. Fluctuaþiile vor fi mai ample decât ne obiºnuisem  lunile trecute. Nivelurile de interes sunt 4,57 ºi eventual 4,6  pânã în februarie", a adãugat analistul de la XTB România.
Totodatã, „la acest scenariu contribuie ºi riscurile care s-au acumulat în pieþele internaþionale. 2013 a fost un an excepþional de bun, dar în care leul a reuºit doar sã stagneze. Ca leul sã rãmânã în plafonul actual ar trebui ca 2014 sã fie ºi mai... bun, ceea ce este foarte puþin probabil", spune Radu Ciofu, analist financiar senior la casa de brokeraj Admiral Markets România.
Mai mult, „anul acesta leul va reacþiona cât ºi pentru anul trecut, când a fost (zic eu), prea tare pentru mãsurile care s-au luat (în principal scãderea dobânzii de referinþã", a mai spus analistul de la Admiral Markets.
În plus, la începutul acestui an BNR „a surprins piaþa scãzând ºi RMO-urile" (rezervele minime obligatorii de lei ºi valute pe care bãncile trebuie sã le pãstreze la banca centralã), ceea ce a declanºat febra deprecieri din aceste zile.
Chiar ºi aºa, „cred cã în 2014 deprecierea leului va "recupera" ºi pierderea de randament din 2013", a mai adãugat Radu Ciofu.
Analiza tehnicã duce la aceeaºi þintã de 4,6 lei/euro. Estimãrile tehnice se bazeazã pe instrumente statistice ºi grafice ºi pleacã de la principiul cã poziþiile anterioare asumate pe piaþã creazã presiuni pentru anumite preþuri în viitor.
„Leul mai poate încã pierde teren în faþa monedei unice, pânã la 4,59 – 4,6, adicã puþin peste extrema din vara anului 2012. Aceastã miºcare ar fi ultima etapã a unui zig-zag ascendent ce a debutat în mai 2013 ºi ne aºteptam sã fie urmatã de un episod de întãrire a monedei naþionale", a scris, luni, în raportul sãu sãptãmânal Dan Rusu, ºeful analiºtilor de la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.
„Strict tehnic, în zona 4,5 avem un nivel important ºi mã aºtept sã se plafoneze aici pentru câteva luni. În partea a doua a anului, însã, ºansa este foarte mare sã vedem 4,6 ºi chiar peste", spune Radu Ciofu.
Dupã ce a atins, vineri, un maxim de 4,5447 lei/ euro, moneda naþionalã a coborât sub 4,52 lei/euro, miercuri, într-o piaþã cu volume bune de tranzacþionare, potrivit dealerilor.

Cauza febrei euro

Dupã reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), bãncile au primit înapoi 500 de milioane de euro, respectiv 4 miliarde de lei, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isãrescu, care a încercat sã minimizeze importanþa deprecierii leului ca urmare a excesului de ofertã pe piaþã.
Isãrescu nu s-a arãtat deranjat de eventuale deprecieri de pânã 5%, spunând cã nu reprezintã o atingere adusã "zonei de echilibru" pe care BNR doreºte sã o protejeze.
Leii obþinuþi de bãnci, "în mod normal ar trebui sã se ducã spre deprecierea monedei, dar eu mã tem cã nu o sã se întâmple", declara guvernatorul BNR dupã reducerea RMO.
"ªi utilizarea excesivã a cuvântului depreciere, trebuie interpretatã puþin (...). Oricum, fãrã sã semnifice niciun nivel de intervenþie sau de altã naturã, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, sã lãsãm cursul sã-ºi facã datoria, pentru cã el are un rol economic", a mai  spus Isãrescu.
Acum o sãptãmânã, Consiliul de Administraþie al BNR a decis sã reducã rata dobânzii de politicã monetarã de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum ºi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% ºi ratele rezervelor minime obligatorii la valutã de la 20% la 18%.


Articole înrudite