17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Este important ca fondurile europene să fie investite strategic şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale României
Este important ca fondurile europene să fie investite strategic şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale României

Peste jumătate din bugetul de investiţii publice al României este reprezentat de fonduri europene şi este esenţial ca aceste fonduri să fie investite strategic, în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale ţării, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Conform unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Corina Creţu l-a primit miercuri la Bruxelles pe ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan. Cei doi înalţi oficiali au discutat despre stadiul implementării politicii de coeziune în România. Comisarul european a subliniat rolul capital al politicii de coeziune în dezvoltarea ţării.
"Mai mult de jumătate din totalul bugetului de investiţii publice este reprezentat de fonduri europene şi, în aceste condiţii, este esenţial ca aceste fonduri să fie investite într-o manieră strategică şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale României. Domnul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, m-a asigurat de existenţa resurselor necesare cofinanţării naţionale pentru a facilita implementarea proiectelor", a spus comisarul european.
Totodată, cu scopul de a eficientiza acest proces, înaltul oficial european a indicat nevoia întăririi capacităţii administrative a beneficiarilor şi susţinerea lor în dezvoltarea de proiecte mature.
"România are nevoie de proiecte de bună calitate şi pentru aceasta sunt necesare proceduri simplificate şi o capacitate administrativă consolidată. Serviciile din subordinea mea sunt întotdeauna pregătite să ofere asistenţă administraţiei naţionale", a mai afirmat Corina Creţu.
În perioada 2014 — 2020, România beneficiază de o alocare de peste 30 miliarde de euro din Fondurile structurale şi de investiţii europene. Investiţiile au în vedere, printre altele, atingerea ţintei de 2% din PIB alocaţi cercetării, creşterea procentului de energie din surse regenerabile până la 24% din total, reducerea numărului persoanelor în pericol de sărăcie sau excluziune cu 580.000, faţă de anul 2008, şi îmbunătăţirea eficienţei administrative prin reforme.


Articole înrudite