27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În ultimul an economiile populaţiei ai ale firmelor deţinute în sectorul bancar au avansat cu 5.3 procente. În luna decembrie 2012, economiile populaţiei şi a agenţilor economici plasate în bănci, atât în lei dar şi în valută, se ridicau la 197.294 milioane lei, în creştere cu 5,3% faţă de lună decembrie 2011. O creştere substanţială, de 1 procent, a fost înregistrată în luna decembrie 2012, datorită creşterii depozitelor bancare deţinute de persoanele juridice.

Economiile au crescut în 2012 în acelaşi ritm cu inflaţia

În aceste condiţii, cum inflaţia în luna decembrie 2012 era de aproape 5 procente faţă de aceaşi lună din 2011, economiile abia dacă au reuşit să ţină pasul cu rata inflaţiei. În plus, dobânda la depozite bancare în lei a continuat să scadă pe parcursul anului trecut, iar românilor le este din ce în ce mai greu să obţină randamente superioare ratei inflaţiei plasând economiile în lei în depozite. Conform statisticilor moneycenter.ro, dobânda medie la depozitele în lei se situează între 5,18% şi 5,88%, care este sub rata inflaţiei dacă scădem şi impozitul de 16% aplicat la dobânda câştigată.
Pe parcusul anului trecut, o mare parte din depozitele în lei ale populaţiei şi ale agenţilor economici plasate la bănci au fost schimbate în valută. Mişcarea a venit după ce în cursul anului trecut atât cursul de schimb valutar pentru euro cât şi dolar a înregistrat maxime istorice.
Depozitele în lei lei au avansat anul trecut cu doar 0,7%, faţă de creşterea de 14,5% pentru depozitele în valută. În continuare, însă, depozitele în lei sunt majoritare, 125.453 milioane lei depozite în moneda naţională, faţă de 71.840 milioane lei depozite în valută.

Populaţia deţine majoritatea depozitelor din bănci

Cea mai mare parte a creşterii sumelor economisite a venit din partea populaţiei, care avea la finalul anului trecut cu 3,7% mai mulţi lei şi cu 16,7% mai multă valută în depozite, faţă de luna decembrie 2011. De altfel, populaţia deţine aproape 62% din economiile plasate la bănci, restul fiind depozite ale agenţilor economici.
O parte din creşterea depozitelor în valută pe parcursul anului trecut este datorată cursului de schimb, având în vedere că soldul depozitelor în valută este raportat la moneda naţională, însă chiar şi aşa, creşterea depozitelor în valută a fost impresionantă în 2012, doar populaţia avea la finalul anului trecut cu peste 1,5 miliarde de euro mai mult în depozite în valută faţă de 2011. Scăderea dobânzilor oferite de bănci ar putea să ducă însă la o reducere a sumelor economisite sau la cheltuirea unei părţi din economii, dacă câştigul continuă să se afle cu mult sub rata inflaţiei, economiile fiind erodate astfel de creşterea preţurilor.

Articole înrudite