15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Economia României va stagna în 2012, o eventuală creştere fiind aşteptată doar pe baza unor stimulente electorale, deşi aceasta nu ar nu ar fi una sănătoasă, consideră directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea. "Economia va stagna în 2012. Asta înseamnă orice între minus 1% şi plus 1%. Nu văd care ar putea fi motoarele creşterii în 2012 ţinând cont că exporturile au crescut cu 55% între 2009 şi 2011, deci nu mai pot menţine acelaşi ritm în lipsa unor schimbări tehnologice fundamentale şi cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la rândul său puternic în 2011. Cu toate acestea, creşterea economică a fost modestă în 2011", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul executiv al GEA. Acesta a precizat că economia României rămâne dominată de consum, iar acesta nu este prevăzut să crească semnificativ în 2012. "Consumul gospodăriilor nu poate creşte pentru că nu cresc veniturile populaţiei, şi nici creditarea nu se va relua, iar consumul administraţiei centrale şi locale va scădea, cel puţin pe hârtie. Practic, putem aştepta o creştere în 2012 doar bazată pe stimulente electorale, iar aceasta, dacă s-ar produce, nu ar fi una sănătoasă. Mai mult, această evaluare de ansamblu ia în considerare un scenariu neutru pe plan european. Dacă însă recesiunea va fi de durată în zona euro, atunci şi România va reintra în recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune", a adăugat Voinea.
În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, analistul economic consideră că BNR va păstra cursul în jurul valorii de echilibru. "BNR va păstra cursul într-o marjă relativ mică, în jurul valorii de echilibru. Probabil că vom avea o depreciere pe fondul ieşirilor de valută determinate de criza euro şi de scăderea dobânzilor, dar una moderată", a apreciat şeful GEA.
De asemenea, analistul economic consideră că România se va încadra în prevederile acordului cu FMI în acest an, deşi acest lucru nu-i va folosi "aproape la nimic". "Þintele se referă la deficit şi inflaţie, nu la creştere economică, ocuparea forţei de muncă sau nivel de trai. Un deficit mic nu este util dacă se bazează pe o utilizare sub-optimală a resurselor", a mai spus Liviu Voinea. Acesta consideră că în 2012 nu vor fi probleme în privinţa susţinerii pensiilor şi salariilor din sectorul bugetar. "Nu ar trebui să fie probleme. O ţară care are încă pârghia monetară are întotdeauna soluţia de rezervă a inflaţiei. Să ne înţelegem însă: bugetarii şi pensionarii nu sunt asistaţi social. Pensionarii de azi au contribuit în trecut, iar bugetarii muncesc, doar că nu avem indicatori de productivitate în sectorul bugetar", a adăugat directorul executiv al GEA, Liviu Voinea.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit la 2% de la 3,5% prognoza de creştere a economiei româneşti în 2012 în condiţiile în care, potrivit instituţiei financiare internaţionale, ţara va resimţi problemele cu care se confruntă economia europeană. De asemenea, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în scădere proiecţia de creştere economică pentru 2012, de la 4% cât estima în primăvară, la 1,8% - 2,3%, în varianta de toamnă a prognozei pe termen mediu 2011-2015. Produsul Intern Brut preţuri curente este estimat la 547,829 miliarde lei în 2011 şi la 579,586 miliarde lei în 2012. Executivul de la Bucureşti a întocmit bugetul pentru anul 2012 plecând de la un deficit de 1,9% din PIB şi o creştere economică de 2,1%.
Economia României a intrat în recesiune în urmă cu doi ani, după ce a înregistrat o scădere consecutivă de două trimestre a PIB-ului, în ultimul trimestru al anului 2008 şi în primul trimestru din 2009. În 2010, economia României a scăzut cu 1,3%.


Articole înrudite