Dobânzile la creditele noi în lei au scăzut la valori similare cu cele din statele din regiune, mai puţin cele pentru companiile nefinanciare şi mai mult pentru populaţie, semn că mecanismul de transmisie a ratei dobânzii de politică monetară funcţionează, a declarat Dorina Antohi, directorul Direcţiei Politică Monetară din Banca Naţională a României.
„Suntem pe primul loc cu dobânzile la creditele pentru companii nefinanciare şi pe ultimul loc la creditele de consum pentru populaţie”, a explicat Dorina Antohi. La creditele pentru locuinţe, dobânzile sunt peste cele din Cehia şi zona euro, dar sub cele din celelalte ţări din regiune.
Dobânzile pentru creditele firmelor rămân mai ridicate pentru că 60% din credite sunt de valoare mică, destinate IMM-urilor. În plus, în acest caz, dobânzile rămân mai ridicate din cauza riscului de credit asociat de bănci diferitelor categorii de companii.
„Pe segmentul populaţie, însă, atât ratele de dobândă cât şi marjele practicate se plasează la valorile cele mai scăzute din regiune”, a mai spus Dorina Antohi. În opinia sa, diminuarea în perspectivă a marjelor pentru creditele acordate societăţilor nefinanciare ar putea veni prin multe canale, unul dintre acestea fiind avansul procesului de curăţare a bilanţurilor băncilor şi a celui de ajustare a bilanţurilor companiilor nefinanciare, şi îmbunătăţirea percepţiei de risc a instituţiilor de credit. De asemenea, ea susţine continuarea reducerii diferitelor categorii de costuri ale instituţiilor de credit, extinderea şi implementarea continuă a programelor destinate susţinerii IMM-urilor şi sporirea per ansamblu a intermedierii financiare.