Cu 132%. Cu atât au crescut pe timp de criză datoriile către bugetul de stat ale companiilor de stat. Au ajuns acum la peste 2 miliarde de euro. Asta în condiţiile în care primele nu au lipsit, nici salariile şefilor nu au fost de criză şi nici investiţiile de lux nu au fost lăsate deoparte. Aşadar, câinii latră, ursul merge.
Prima în topul datornicelor la bugetul de stat este Compania Naţională a Huilei. Suma restantă? 1,1 miliarde de euro. Asta nu a împiedicat, însă conducerea să dea prime. De ziua lor, în 2009, plin an de criză, cei 8.800 de ortaci din Valea Jiului au primit daruri în bani. Câte 400 de lei de fiecare. Asta deşi compania era înglodată în datorii. "Criza nu e în minerit. Poate în altă parte.... aşa am fost noi obişnuiţi de-a lungul timpului", a spus un miner.
Pe locul doi se află CFR SA care a avut, de altfel, cele mai mari pierderi înregistrate în 2010: 308 milioane de euro.
Printre companiile cu datorii la stat figurează şi Poşta Română. Restanţele şi pierderile nu i-au împiedicat, însă, pe şefi să aibă salarii de bancheri. "Salariile de 10.000 de lei sunt foarte puţine. Sunt numai la nivel de top. Eu am salariu 6700 de lei", a spus Lazăr Marian Stelian, director resurse umane la Poşta Română. Şi ca să ajungă plicurile şi timbrele la timp Poşta Română a decis, în 2009, să investească 20 de milioane de euro în parcul auto.
Per total, datoriile au ajuns la miliarde de euro. Salvarea ar veni, după cum au gândit-o guvernanţii şi reprezentanţii FMI, de la managerii privaţi. Manageri care vor scoate din buzunarul statului milioane de euro pe an.