16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele fizice şi juridice vor putea beneficia de eşalonarea la plată a datoriilor pe o perioadă de 5 ani, potrivit actului normativ adoptat duminică de Guvernul Boc, măsură care este salutată de preşedintele IMM- urilor gălăţene, Marian Filimon. Acesta consideră că actul normativ vine în sprijinul mediului de afaceri şi reprezintă o mână de ajutor în condiţiile în care cele mai multe societăţi au acumulat datorii din cauza dificultăţilor cu care s-au confruntat din cauza crizei economice.
„Este o măsură pe care noi, oamenii de afaceri, o salutăm şi a fost una din solicitările noastre de care văd că Executivul a ţinut cont şi a concretizat-o prin aprobarea actului normativ”, ne-a declarat preşedintele IMM-urilor gălăţene.
Actul normativ adoptat duminică reglementează acordarea eşalonării la plată a datoriilor pe o perioadă de 5 ani atât pentru persoanele juridice cât şi pentru cele fizice. Guvernanţii estimează că 22.000 de firme vor beneficia de prevederile ordonanţei de urgenţă al cărei scop este, în opinia lor, acela de a sprijini firmele sau întreprinzătorii care au comenzi pe care ar putea să le deruleze dar se confruntă cu riscul insolvenţei sau incapacităţii de plată. Actul normativ se referă la eşalonarea creanţelor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală iar beneficiarii faciltăţilor pot fi contribuabili persoane juridice sau fizice. Creanţele care fac obiectul eşalonărilor sunt impozitul pe profit, contribuţiile sociale, accize, TVA, impozitul pe venit, deci creanţe care sunt declarate la administraţia fiscală. Pentru a beneficia de facilitatea respectivă, contribuabilii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, şi anume să depună toate declaraţiile fiscale până în momentul în care solicită eşalonarea, să aibă capacitate financiară în perioada acordării eşalonării, să poată plăti obligaţiile, să constituie garanţii, să nu fie în insolvenţă sau să nu se găsească în procedură de dizolvare. Garanţiile pe care trebuie să le prezinte contribuabilii sunt fie garanţii reale, fie scrisori de garanţie bancară. Pentru persoanele fizice care solicită eşalonare, dar creanţele supuse eşalonării sunt mai mici de 5.000 lei, nu se constituie garanţii, precum şi pentru persoanele juridice care au creanţe sub 20.000 lei. Nu se supun eşalonării debitele sub 500 lei, în cazul persoanelor fizice, şi debitele sub 1.500 lei în cazul persoanelor juridice.

Articole înrudite