Vânzările din industria alimentară românească au scăzut, în medie, cu 20-25% în ultimii doi ani, din cauza puterii reduse de cumpărare, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
“Industria alimentară românească a pierdut în ultimii doi ani foarte mulţi bani din cauza faptului că au scăzut vânzările. Estimările noastre arată o scădere, în medie, cu 20-25%, în ultimii doi ani, respectiv circa 10-15% pe an, din cauza puterii scăzute de cumpărare. Este o situaţie ieşită din comun. Oamenii din industrie au fost nevoiţi să ţină pe loc preţurile anul trecut, nu pentru că avem o economie aşezată, ci pentru că a scăzut puterea de cumpărare şi vânzările. Sunt fericiţi cei care au avut până în 3% profit în industria alimentară”, a precizat Frumosu, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că şi forţa de muncă din industria alimentară s-a diminuat cu 10-15% în ultimii doi ani din cauza închiderii unor societăţi, dar şi disponibilizărilor. “Numărul angajaţilor din industria alimentară fluctuează între 165.000 şi 180.000, conform datelor statistice, deoarece cifra este dată şi de micile societăţi comerciale care au obiect principal de activitate industria alimentară, dar au doar un cuptor de pâine şi cinci oameni, dar nu trăiesc din chestia aia. Cred că în realitate industria alimentară adevărată are undeva la 130-140.000 de angajaţi. Dacă discutăm numai de forţa de muncă din industria alimentară medie şi mare, am pierdut în ultimii ani un procent de 10-15% prin închideri de societăţi şi disponibilizări parţiale sau totale”, a subliniat liderul sindical. În opinia sa, industria alimentară românească are nevoie de măsuri economice serioase pentru a putea funcţiona la potenţial.