16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu canciocul şi mistria, Videanu relansează energetica la Cosmeşti
Cu canciocul şi mistria, Videanu relansează energetica la Cosmeşti
Ministrul economiei Adriean Videanu a inaugurat lucrările şantierului de la Cosmeşti, localitate în care se va construi o centrală hidroelectrică. După ce a tăiat panglica, a turnat un cancioc cu beton la temelia barajului.
Hidrocentrala de la Cosmeşti va avea o putere instalată de 37,8 MW şi va produce 130,1 Gwh/an. Investiţia de la Cosmeşti face parte dintr-un proiect mai amplu ce include şi hidrocentrala de la Movileni amplasată pe râul Siret, dată deja în folosinţă, aceasta are o putere instalată de 33,9 MW, şi se preconizează că va furniza anual energie de 112,4 GWh. Termenul de execuţie pentru investiţia de la Cosmeşti va fi de peste trei ani, iar costurile au fost estimate la o valoare de 618 milioane de lei.
Referindu-se la ambele hidrocentrale, de la Cosmeşti şi Movileni, Videanu a declarat: „La proiectarea şi realizarea acestui obiectiv s-a avut în vedere exploatarea potenţialului hidroenergetic al Siretului prin construirea a două noi hidrocentrale: Cosmeşti şi Movileni. De asemenea, amenajarea hidroenergetică va asigura debitele necesare pentru irigaţii, alimentarea cu apă potabilă a zonei şi va scoate de sub efectul inundaţiilor mari suprafeţe agricole.”
Proiectantul lucrării de la Cosmeşti este ISPH Bucureşti, executantul - firma Hidroconstrucţia, echipamentele sunt furnizate de UCM Reşiţa (energetice) şi PROMPT Timişoara (hidromecanice), iar montajul a fost realizat de Energomontaj. Videanu a precizat: „Este o investiţie cu multiple valenţe. Dincolo de potenţialul energetic există şi un potenţial de regularizare care, pe de o parte, va pune în siguranţă 11.000 de hectare de teren de riscul viiturilor şi pe de altă parte se va fructifica potenţialul de irigaţii de peste 1.400 de hectare. (...) Mai apare o nouă dimensiune - cea de agrement - pe care să încercăm să o luăm în calcul, să o evaluăm perfect”.


Articole înrudite