13 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile române estimează o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 3,75% - 4% în 2012 pe fondul exporturilor solide şi a redresării graduale a cererii interne, potrivit Scrisorii de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a dat miercuri publicităţii Scrisoarea de intenţie a guvernului român, împreună cu Memorandumul tehnic de înţelegere. Potrivit documentului, inflaţia adepăşeşte, însă, estimările autorităţilor de la Bucureşti. „Inflaţia este mai ridicată decât ne-am aşteptat, din cauza creşterii preţurilor alimentelor şi energiei. Aceşti factori, plus o creştere suplimentară necesară s preţurilor administrate, vor menţine inflaţia peste 5% pentru restul anului, făcând improbabilă atingerea ţintei de inflaţie a Băncii naţionale a României (BNR) la sfârşitul lui 2011”, se precizează în document.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, în luna mai, că prognoza de inflaţie pentru 2011 este de 5,1 la sută, iar pentru anul viitor prognoza este de 3,6 procente.
Potrivit documentelor publicate de FMI, deficitul de cont curent s-a redus considerabil, la 4,1% din PIB în 2010, şi este de aşteptat să rămână sub 5% din PIB în 2011. De asemenea, autorităţile şi-au reafirmat angajamentul de a menţine deficitul bugetar la 4,4% din PIB în acest an. Pentru anul viitor, oficialii români arată că deficitul va fi redus până la 3% din PIB, prin limitarea cheltuielilor, inclusiv a salariilor şi subvenţiilor.
„Veniturile au fost uşor peste aşteptări în primul trimestru din 2011, în timp ce cheltuielile curente şi cele de capital au fost sub program, permiţându-ne să îndeplinim ţinta de deficit cu o marjă considerabilă. Pentru restul anului vom continua să implementăm politicile stabilite în precedenta scrisoare de intenţie, din 10 martie 2011. Pe partea de cheltuieli, ne vom continua eforturile pentru a îmbunătăţi şi prioritiza cheltuielile de capital, pentru a creşte absorbţia fondurilor UE, dacă este necesar utilizând resurse suplimentare alocate către investiţii în prima jumătate a anului”, se menţionează în Scrisoarea de intenţie.
Autorităţile promit că vor „menţine un control strâns al cheltuielilor curente, inclusiv prin continuarea raţionalizării serviciului public (unde numărul de angajaţi a scăzut cu încă 15.000, la 1,25 milioane în primul trimestru din 2011) şi vor îmbunătăţi, până la sfârşitul lunii august, legislaţia de acordare a ajutoarelor pentru încălzire membrilor vulnerabili ai societăţii, generând economii semnificative la buget”.
„Dacă redresarea economică va crea suficient spaţiu fiscal, vom lua în considerare o reducere graduală a contribuţiilor fiscale”, se arată în scrisoarea postată miercuri pe site-ul FMI.
FMI a anunţat luni seară că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv. Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional. În acest context, John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional la vremea respectivă, a arătat că autorităţile române sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru 2011, însă vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB în 2012.
„România a avut un start bun în cadrul noului aranjament. Toate ţintele din program au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu fie pierdute câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile pentru investiţii şi creştere”, a spus John Lipsky.


Articole înrudite