16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce fel de afaceri fac tinerii români
Ce fel de afaceri fac tinerii români

Tinerii care şi-au început afaceri în cadrul programului SRL-Debutant preferă câteva domenii de activitate. Singurul cod CAEN care a atras peste 500 de tineri de până în 35 de ani care şi-au înfiinţat firme SRL-D este 4520 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor, dovadă că service-urile auto sunt văzute ca o sursă sigură de bani pentru un mic întreprinzător.
Pe locul al doilea în topul celor mai atractive domenii de activitate pentru tinerii întreprinzători care îşi încep prima afacere se află lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. 454 de SRL-D-uri care s-au înfiinţat până pe 31 decembrie 2013 au acest obiect de activitate.
Un alt domeniu văzut ca având potenţial este cel al restaurantelor, 405 de firme înfiinţate în cadrul facilităţii guvernamentale pentru tineri alegând să desfăşoare această activitate. Transporturile rutiere de mărfuri se situează pe poziţia a patra în acest clasament, cu 373 de SRL-D-uri înfiinţate. Urmează pe poziţia a cincea comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau pe internet, cu 341 de firme. Preferinţa pentru acest domeniu este un indicator al apetenţei tinerilor întreprinzători pentru magazinele online.
Alte domenii de interes pentru primele afaceri ale tinerilor sunt coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (337 SRL-D), fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie (328), dar şi comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (328).
În top 10 domenii de activitate preferate de tineri mai intră activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management (316 firme) şi, la mare distanţă, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (198).
La polul opus, sunt peste 60 de coduri CAEN alese de câte o singură firmă a începătorilor în ale afacerilor. Printre acestea enumerăm fabricarea uneltelor, transportul de marfă pe căi navigabile interioare, activităţi de investigaţii, telecomunicaţii prin satelit, creşterea păsărilor sau fabricarea de covoare şi mochete.


Articole înrudite