16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Biomasa poate deveni noua nişă de exploatare pentru industriile petrochimică şi agro-alimentară din România
Biomasa poate deveni noua nişă de exploatare pentru industriile petrochimică şi agro-alimentară din România

Industria petrochimică şi sectorul agro-alimentar din România pot juca un rol important în crearea unei noi industrii bazate pe utilizarea de biomasă ca materie primă şi transformarea ei în produse cu valoare adăugată, potrivit celui mai recent raport de ţară elaborat de Bio-Based Industries Consortium (BIC). BIC reprezintă sectorul privat în parteneriatul public-privat cu Comisia Europeană pentru dezvoltarea industriilor ce utilizează biomasa ca materie primă – Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU).
Raportul a identificat principalele surse locale de biomasă care ar putea fi utilizate ca materii prime durabile pentru industriile bio, precum şi principalii actori din sectoarele relevante şi oportunităţile de dezvoltare a industriilor bazate pe aceste activităţi.
Conform raportului BIC, agricultura şi silvicultura, alături de alte industrii precum procesarea alimentelor, industria lemnului, industria hârtiei şi celulozei pot produce cantităţi mari de deşeuri şi alte materiale neutilizate sau puţin utilizate, fiind disponibile ca materie primă pentru industrii de procesare a biomasei.
Sectorul agricol din România asigură 23,1% din totalul locurilor de muncă. România este ţara europeană cu cel mai mare număr de exploataţii de legume (22% din total), dar peste 80% dintre producătorii de fructe şi legume utilizează exploataţii mai mici de 5 ha, se arată în raport. Suprafaţa totală pentru cultivarea legumelor reprezintă 7,1% din total la nivel european, iar pentru fructe 4,5%.
În ceea ce priveşte industria lemnului, România are un excedent comercial la nivel internaţional pentru lemn şi articole din lemn, atât ca valoare, cât şi ca volum. În acest sector lucrează aproximativ 61.500 de angajaţi în 3.000 de companii.
Raportul BIC a identificat şi utilizatorii actuali şi potenţiali de biomasă din România: industria alimentară (produse din carne, produse lactate, produse din peşte şi de acvacultură, sectorul de fructe şi legume, alimente pe bază de cereale, produse de panificaţie), industria lemnului, industria celulozei şi hârtiei, industria chimică şi petrochimică.
Datorită tuturor acestor avantaje, România poate profita de sectorul chimic şi agro-alimentar puternic pentru a pune bazele unei noi industrii naţionale bazate pe conceptul bio, prin creşterea treptată a utilizării surselor de biomasă.
Pe lângă raportul de ţară pentru România, BIC a mai publicat rapoarte de ţară pentru Polonia şi Portugalia, obiectivul final fiind de a stabili de comun acord, în special cu reprezentanţii industriei şi instituţiile guvernamentale, un plan de acţiune menit să ofere sprijin pentru crearea şi dezvoltarea industriei de procesare a biomasei locale.
Dirk Carrez, director executiv BIC, a declarat: „Aceste rapoarte evidenţiază potenţialul enorm de dezvoltare a bioeconomiei locale din România, Polonia şi Portugalia. Toate cele trei ţări sunt în curs de elaborare a unor strategii naţionale pentru bioeconomie, care vor contribui la accelerarea activităţilor bazate pe utilizarea biomasei. Parteneriatul BIC cu Comisia Europeană în cadrul BBI JU va ajuta actorii locali interesaţi să accelereze valorificarea potenţialului de utilizare a biomasei în aceste ţări şi să contribuie la consolidarea bioeconomiei europene.”
Eforturile actuale de stabilire a unei strategii naţionale pentru bioeconomie ar trebui să ofere premisele pentru înfiinţarea unor lanţuri de procesare bazate pe biomasă în toată ţara. Propunându-şi în egală măsură interconectarea sectoarelor industriale separate în prezent, strategia naţională ar putea amplifica pe termen mediu activităţile de procesare a biomasei în România, se arată în raportul BIC.
Reprezentanţii BIC vor ajunge în România în luna septembrie a acestui an, cu scopul de a contribui la creşterea gradului de conştientizare a uriaşului potenţial al ţării şi la stabilirea de conexiuni între actorii locali şi iniţiativele şi reţelele privind industriile ce utilizează biomasa la nivel european.
BIC va publica rapoarte similare pentru încă trei ţări din zona baltică – Estonia, Letonia şi Lituania, iar până la mijlocul anului 2020 vor fi finalizate rapoarte pentru încă cinci ţări.


Articole înrudite