22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
BI-Net, “Reţeaua Regională a Incubatoarelor de Afaceri” în Bazinul Mării Negre
BI-Net, “Reţeaua Regională a Incubatoarelor de Afaceri” în Bazinul Mării Negre

Activităţile propuse în cooperarea dintre partenerii Euroregiunii "Dunărea de Jos"(EDJ) pot genera o capacitate de reacţie crescută a mediului de afaceri local de a relaţiona corespunzător cu autoritatea publică, dar şi accesul la informaţia economică specializată, pentru a transforma provocările geopolitice în oportunităţi de afaceri. Plecând de la acest obiectiv, reprezentanţii EDJ şi-au propus să extindă parteneriatul dintre membrii fondatori, anticipând transformarea Progamului de Cooperare transfrontalieră Comun România-Moldova-Ucraina, în cele două componente distincte, Programul România-Republica Moldova şi Programul România-Ucraina. Astfel, responsabilii EDJ s-au implicat în accesarea Programului Operaţional Comun de cooperare în Bazinul Mării Negre 2007 - 2013, "care este mult mai permisiv din punct de vedere al sumelor de cofinanţare, 10% faţă de până la 40% prin alte programe europene", după cum a subliniat Natalia Budescu, directorul executiv al secretariatului Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră. Asta a permis realizarea unui proiect necesar dezvoltării în timp real a sectorului IMM-urilor din euro-regiune. Este vorba de amplul proiect având ca lider o organizaţie a IMM-urilor din Moldova: Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Cei cinci parteneri sunt reprezentanţi ai ţărilor din Bazinul Mării Negre: din Grecia - European Regional Framework for Cooperation Inter-Regional Devetopment Organization (ERFC), din România - Association of Cross-Border Cooperation "Lower Danube Euroregion" (ACT EDJ), din Armenia - Fund "Small and Medium Entrepreneurship Development National Center of Armenia" (SMEDNC), din Ucraina - Fund the support of the Entrepreneurship of Zaporozhe Region (RFSE) şi din Turcia - Middle Black Sea Development Agency (OKA). Practic, participanţii la proiect vor beneficia de experienţa şi expertiza din Turcia şi Armenia, unde realizarea incubatoarelor de afaceri au un real succes în sprijinirea dezvoltării economice a comunităţii.

Rolul Euroregiunii "Dunărea de Jos" este major

Unul dintre cele mai importante proiecte internaţionale, necesare pentru dezvoltarea judeţului Galaţi în perioada următoare (2014-2020), s-a lansat şi la noi săptămâna trecută. La un an de la lansarea oficială a proiectului “Reţeaua Regională a Incubatoarelor de Afaceri” (Black Sea BI-Net), de către liderul de proiect, ODIMM din Republica Moldova, atât judeţul Galaţi cât şi judeţul Brăila, parteneri în proiect, au de acum oportunitatea să beneficieze de accesul la informaţiile specializate de afaceri dar şi de suportul necesar pentru crearea şi sprijinirea mediului antreprenorial propriu. "Este o oportunitate de creştere a rolului Euroregiunii Dunărea de Jos în dezvoltarea economică a sectorului IMM", după cum a anunţat şi Natalia Budescu, directorul executiv al ACT-EDJ.
Rolul partenerilor din proiect este de a face comunitatea să identifice şi să folosească la timpul prezent acele pârghii active pentru a nu lăsa oportunităţile economice să se piardă fără a fi exploatate de mediul de afaceri.
"România nu trebuie privită ca punct final al UE, ci poartă de intrare. Cum sediul asociaţiei (ACT) este la Galaţi, acesta poate fi un avantaj considerabil acum şi, în consecinţă, beneficiile implementării acestui proiect pot fi capitalizate în avantajul Euroregiunii «Dunărea de Jos»", a mai subliniat moderatorul întâlnirii de la Galaţi, Natalia Budescu.
Accesul la informaţie prin networking este ideea de bază de la care se pleacă în construirea unei astfel de reţele de afaceri.


Articole înrudite