20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ecofin a ajuns la un acord: de la 1 martie 2014, Uniunea Europeană va avea o supraveghere bancară. "Bucată cu bucată, cărămidă după cărămidă, Uniunea Bancară va fi construită începând cu acest prim pas fundamental de astăzi", a anunţat, vineri, comisarul UE pentru piaţă unică şi servicii, Michel Barnier. Peste un an şi jumătate, deci, BCE va supraveghea băncile din ţările membre Eurozona. În realitate, supravegherea va începe din martie, dar sunt necesare 12 luni pentru a intra în normal. În vizorul Eurotower - care va putea, printre altele, să retragă licenţele bancare sau să sancţioneze instituţiile de credit care nu se supun regulilor - ajung băncile cu peste 30 miliarde euro, cele care reprezintă 20% din PIB-ul economiilor lor naţionale sau oricare altă bancă.
În afară de o uniune economică, prin urmare, de astăzi se merge către o uniune bancară: unul dintre paşii cei mai semnificativi din transferul de autoritate de la guvernele naţionale la autorităţile europene. Acordul va permite, însă, fondului de salvare comun să intervină direct în cazul în care băncile europene s-ar afla în dificultate. Astfel, au fost depăşite îndoielile ţărilor mai sceptice, precum Germania, Suedia şi Marea Britanie.
Pentru Berlin exista riscul ca BCE să suprapună sarcinile de supraveghere cu cele ale definirii politicii monetare. De aceea, a fost creat un organism de mediere şi un Consiliu de supraveghetori, în cadrul Eurotower, care permite statelor să ia decizia finală. Şi, pentru a evita ca cele 17 state din Eurozonă să aibă mai multă putere decât celelalte 10, s-a stabilit un vot cu dublă majoritate.


Articole înrudite