16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ArcelorMittal, după 5 ani de pierderi la Galaţi: "Nu oprim producţia, dar cerem un tratament corect"
ArcelorMittal, după 5 ani de pierderi la Galaţi: "Nu oprim producţia, dar cerem un tratament corect"

Combinatul siderurgic de la Galaţi a terminat şi anul 2013 cu pierderi, care, chiar dacă sunt la jumătate faţă de anul precedent, se ridică la circa 115 milioane de lei. Situaţia unităţii de la Galaţi nu este singulară: divizia Flat Carbon Europe a grupului ArcelorMittal, din care face parte şi Combinatul din România, a raportat, pentru ultimul trimestru al anului o pierdere operaţională de 366 milioane de euro. Dincolo de piaţa dificilă a oţelului, care ar putea totuşi cunoaşte o uşoară creştere în acest an, de vină sunt şi preţurile la energie, mai precis a taxelor. Ce spune Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galaţi, despre pierderi, preţuri, sprijinul Guvernului, intenţiile pentru acest an, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET.

- Aţi declarat că şi în 2013 Combinatul va avea pierderi. Cât de mari sunt comparativ cu 2012?
- În ciuda eforturilor noastre constante de a readuce pe profit ArcelorMittal Galaţi, am înregistrat pierderi financiare în ultimii cinci ani, consecutiv. Pentru a schimba această situaţie, am investit, am transformat combinatul, axându-ne pe activităţile de bază, am reorganizat activitatea şi am acţionat la toate nivelurile posibile pentru a reduce şi a elimina pierderile. Pierderile au fost înjumătăţite comparativ cu 2012, dar nu le-am eliminat. Unul dintre motive este situaţia dificilă de pe piaţă, în special în a doua jumătate a anului trecut. Alt motiv este recenta evoluţie a preţurilor la energie în România. De doi ani ne confruntăm cu o creştere explozivă a eco-taxelor, adăugate peste preţul electricităţii. Acest fapt a creat o distorsiune enormă în piaţa de energie, care a afectat direct competitivitatea industriei noastre în regiunea Mării Negre. De asemenea, suntem extrem de îngrijoraţi privind deciziile de liberalizare a preţului gazului, printr-un calendar nerealist: o creştere de 146% pentru preţul gazului din producţia internă, în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 octombrie 2014. De aceea am salutat decizia luată de Guvern, în 2013, de a rezolva această situaţie nesustenabilă pentru industriile energo-intensive din România. Dar deciziile luate până în acest moment sunt doar un prim pas necesar. Pentru o sustenabilitate pe termen lung a industriei energo-intensive din România, este necesară stabilirea unui model competitiv de energie regenerabilă folosind toate instrumente legale care să atenueze efectele impactului negativ asupra industriei. Aceste instrumente sunt utilizate, deja, în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Doar printr-o asemenea abordare vom putea concura de la egal la egal cu ceilalţi competitori din afara Uniunii Europene, care nu suportă povara certificatelor verzi, a taxei de cogenerare şi care beneficiază de preţuri foarte mici la energie.
Care au fost primii trei factori generatori ai acestei pierderi înregistrate în 2013? Cum este Combinatul de la Galaţi afectat de preţurile la electricitate şi gaze naturale? În plus, ne puteţi oferi o comparaţie legată de costurile cu energia, la Galaţi şi în alte unităţi de producţie ale grupului ArcelorMittal în Europa? Mai ales în Europa emergentă. În ultimii ani, au fost mai mulţi factori care au influenţat operaţiunile şi rezultatele ArcelorMittal Galaţi. Unitatea noastră s-a confruntat cu o scădere drastică a comenzilor în piaţa sa naturală – regiunea Mării Negre şi Balcani - precum şi în piaţa internă. Concurăm, pe aceste pieţe, cu producători din Comunitatea Statelor Independente şi din alte ţări din afara Uniunii Europene. Avantajele competitorilor noştri sunt legate de faptul că energia şi cerinţele de mediu sunt obligatorii pentru noi, dar nu şi pentru ei. Comparativ cu noi, aceştia plătesc mai puţin de jumătate pentru energie, incluzând gazul şi, de aceea, au o structură mai bună a costurilor. Acest fapt influenţează considerabil competitivitatea noastră în regiune, în ciuda investiţiilor pe care le-am realizat şi pe care continuăm să le implementăm pentru creşterea eficienţei operaţiunilor. Însă, în ciuda factorilor negativi, anul trecut, am continuat să investim în creşterea eficienţei procesului de producţie, în îmbunătăţirea operaţiunilor şi a consumului de energie. În ultimii patru ani am investit peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea capacităţilor de producţie. Principala investiţie a vizat Furnalul 5, operaţiune demarată în 2011.

- Cât de tare s-a contractat piaţa europeană?
- Europa este şi va fi întotdeauna o piaţă strategică pentru ArcelorMittal. Compania noastră este cel mai important producător în regiune. În ultimii patru ani, ArcelorMittal a trebuit sa facă faţă provocărilor crizei financiare internaţionale şi din Europa. Acest fapt a dus la implementarea unor măsuri de adaptare a unităţilor la noile cerinţe. De asemenea, consumul de oţel a scăzut cu 25% din 2007 şi ne confruntăm, în continuare, cu supracapacitate. Preţurile mari la energie reprezintă un motiv de îngrijorare pentru noi, deoarece ne afectează competitivitatea şi ar putea să pună în pericol sustenabilitatea şi viitorul operaţiunilor noastre.

- 2013 este al cincilea pe pierderi. Este posibil ca Grupul să oprească producţia la Galaţi? În ce condiţii?
- Este, într-adevăr, corect să afirmăm că, în ultimii cinci ani, Grupul a sprijinit, cu multe resurse, transformarea unităţii din Galaţi. În ciuda condiţiilor dificile, strategia noastră s-a axat pe eficientizarea operaţiunilor, deoarece Combinatul are o importanţă strategică în cadrul Grupului. De aceea, din 2009, ArcelorMittal a investit constant în creşterea sustenabilităţii operaţiunilor, încă o dată cu rezultate pozitive.
Aceste investiţii sunt încă un semn că suntem aici pentru a continua să producem oţel. Avem planuri pentru România şi nu avem nicio intenţie să oprim producţia la Galaţi. Avem nevoie doar de un mediu de afaceri corect şi transparent, precum şi de tratament egal cu toţi competitorii din UE. Cu toate acestea, încă mai luptăm pentru supravieţuire. Dacă autorităţile nu vor lua deciziile corecte pentru a ne sprijini eforturile, iar climatul economic nu îşi revine, atunci poate apărea decizia raţională de a se opri sprijinul pentru această unitate.

- Aţi solicitat ceva Guvernului României? Dacă da, ce, şi care a fost răspunsul primit de la autorităţi?
- Autorităţile au fost şi vor fi în continuare partenerul de dialog al companiei noastre, aşa cum este cazul tuturor ţărilor unde activăm. Ne-am prezentat îngrijorările şi planurile de viitor, am subliniat faptul că suntem un angajator şi un contribuabil la bugetul local şi naţional important. Deoarece Combinatul din Galaţi este una dintre cele mai importante platforme industriale din România şi, de asemenea, are o importanţă strategică în cadrul Grupului, misiunea noastră este să îi consolidăm poziţia în România şi în regiune. Cerem doar un tratament corect, în concordanţă cu deciziile luate de celelalte autorităţi din UE pentru a sprijini industriile grele. Considerăm că este posibil să stabilim un cadru sustenabil pentru activitatea noastră din România şi am explicat Guvernului acest lucru.

- Este posibilă o revenire pe profit în 2014? Care sunt cifrele de producţie prognozate pentru acest an?
- Actuala noastră ţintă este să avem operaţiuni sustenabile în România. De aceea, planul de investiţii va continua să se axeze pe creşterea eficienţei Combinatului. Considerăm că 2014 va fi, mai mult sau mai puţin, similar cu 2013, dar sperăm ca, în cel de al doilea semestru să vedem semne de îmbunătăţire.
Aşa cum am încercat să explicăm, suntem încă în pericol, iar cele mai mari ameninţări rămân costul electricităţii şi cel al gazului.


Articole înrudite