15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproximativ un sfert din exporturile României este asigurat de industria auto
Aproximativ un sfert din exporturile României este asigurat de industria auto

Aproape un sfert din exporturile României este asigurat de industria auto, de aceea acest sector trebuie încurajat, iar Guvernul a luat o serie măsuri în acest sens, a declarat, recent, Florin Vodiţă, consilier de stat al primului ministru, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
"Dvs. (industria auto — n. r.), în vârful tehnologiei şi al reputaţiei economice a României, încă mai aveţi mult de dovedit, deşi aţi dovedit suficient de mult până acum. Dvs., cei din sectorul auto, trăiţi într-o lume concurenţială; poate noi, de partea cealaltă a baricadei, ca şi simpli clienţi şi utilizatori, nu înţelegem cât de mult şi la ce nivel se ridică frământările dvs. Cu toate acestea, avem oameni cu pregătire profesională recunoscută în branşă şi de aceea investitorii importanţi apreciază calitatea acestor oameni. Industria auto are o tradiţie în România un pic specială. Aproape un sfert din exporturile României este asigurat de industria auto. De aceea, alături de IT, industria auto este purtătoarea celei mai înalte tehnologii şi stimulează cercetarea economică şi asigură, de asemenea, finanţarea ei. În opinia primului ministru, sectorul auto trebuie încurajat în continuare. Guvernul a luat o serie de măsuri pentru stimularea activităţilor de inovare, cercetare şi dezvoltare prin scutirea de la plata impozitului pe profit în primii zece ani de activitate a firmelor care îşi desfăşoară exclusiv activităţi în acest sector, prin valoare adăugată foarte ridicată", a spus Vodiţă.
Potrivit reprezentantului Guvernului, producţia de autovehicule noi din România a ajuns la 360.000 de unităţi pe an, însă, comparativ cu Slovacia, numărul este încă mic.
"Sunt linii de mesaj în care trebuie să avem încredere. Am văzut la un moment dat o cifră — 360.000 de unităţi (de autovehicule — n. r.) produse anual. Pentru mulţi dintre noi asta înseamnă ceva deosebit. Eu, care am fost ambasador în Slovacia, vă spun că e puţin. Slovacia a fost pe locul 1 în lume la numărul de autoturisme produse la mia de locuitori. Sigur, e o ţară mai mică de patru ori decât România, dar ei produceau la vremea respectivă peste 700.000 de unităţi, în condiţiile în care nu aveau forţă de muncă atât de bine pregătită şi cu tradiţie cum are România. De aceea, vă spun că aveţi în faţă oportunităţi, provocări şi susţinerea Guvernului pentru că, prin dvs., noi putem avansa mult mai repede decât ne ajută celelalte ramuri. Cei doi mari producători mondiali, Renault şi Ford, sunt la noi. Împreună cu alte 1.000 firme mari se furnizează pe industria orizontală cele necesare celor două mari mărci de renume", a subliniat Florin Vodiţă.
Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) şi Parteneriatul Auto România (PAR) au organizat, recent, prima ediţie a evenimentului 'Romanian Automotive Summit'.
Peste 250 de participanţi din industria auto, autorităţi centrale şi locale, mediul academic, organizaţii de business şi asociaţii profesionale vor aborda la acest eveniment de specialitate principalele teme de interes comun, cum ar fi producţia, industria 4.0, inginerie, cercetare, dezvoltare şi inovare, educaţia şi resursele umane, integrarea în reţelele de furnizori a industriei auto, precum şi infrastructura de transport.


Articole înrudite