16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apelul producătorilor de oţel către liderii UE
Apelul producătorilor de oţel către liderii UE

Înaintea summit-ului Consiliului European, programat să se desfăşoare în perioada 20-21 octombrie a.c, producătorii de oţel constituiţi în asociaţia EUROFER au trimis către liderii UE o scrisoare deschisă legată de problemele din industria oţelului şi în care liderii europeni sunt invitaţi  să dezvolte măsuri pentru restabilirea comerţului echitabil din acest sector. Scrisoarea deschisă, semnată de 58 de directori din industria siderurgică europeană, conţine un mesaj cât se poate de clar: „Faceţi alegerile potrivite pentru a asigura că sectorul nostru şi lanţul său valoric se vor dezvolta, că investiţiile vor continua, iar locurile de muncă ale femeilor şi bărbaţilor care activează în acest sector vor fi menţinute”.
Potrivit unui comunicat al EUROFER transmis de purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, în anul 2016, industria europeană a oţelului s-a aflat sub presiune continuă, motiv pentru care summitul Consiliului European va lua în discuţie modernizarea instrumentelor europene de protecţie comercială, pentru care industria europeană a oţelului a militat în mod constant.
„În cadrul acestei întâlniri, veţi lua decizii care ar putea ajuta la păstrarea unei industrii europene a oţelului inovatoare, durabilă şi competitivă la nivel global. Luând deciziile corecte, vă veţi asigura că sectorul nostru şi lanţul său valoric se vor dezvolta, că investiţiile vor continua, iar locurile de muncă ale celor care lucrează în acest sector vor fi menţinute. Vă cerem să ne sprijiniţi în ceea ce priveşte o serie de chestiuni care pot afecta viitorul industriei”, se spune în scrisoare deschisă a celor 58.
Semnatarii scrisorii se referă şi la statutul de economie de piaţă pentru China, producătorii de oţel cerând alinierea cu SUA. „O versiune revizuită a reglementărilor anti-dumping ale UE care include cele cinci criterii ale economiei de piaţă, presiunea dovedirii în cazurile de dumping fiind asupra exportatorilor către UE. Suntem de părere că metodologia anti-dumping a UE ar trebui să fie aliniată îndeaproape cu metodologia non-standard aplicată de SUA”, se arată în scrisoare.
În ceea ce priveşte apărarea comercială, se solicită măsuri mai eficiente, mai rapide pentru a restabili comerţul echitabil. „Instrumentele de protecţie comercială ale UE au un proces de implementare foarte lent, în comparaţie cu cel al partenerilor noştri comerciali. În plus, eficacitatea instrumentului anti-dumping al UE este incertă, producând măsuri care sunt în mod semnificativ sub dimensiunea dumping-ului calculat, de multe ori mai puţin de o zecime din cea aplicată de SUA. UE este singura regiune majoră care aplică în mod sistematic regula taxei mai mici (RTM). În anumite condiţii, trebuie să fie posibilă ridicarea RTM. Aceste condiţii trebuie să fie realizabile, însoţite de un calcul al taxei pe baza marjelor de prejudiciu îmbunătăţite”, se arată în scrisoare.
Legat de sistemul de Comercializare a Emisiilor, producătorii nu vor niciun cost împovărător, peste nivelul fezabil economic şi tehnologic „Sistemul european de comercializare a cotelor de emisii (ETS) reprezintă cea mai mare şi cea mai ambiţioasă piaţă a dioxidului de carbon din lume. Industria europeană a oţelului şi-a luat angajamentul de a reduce emisiile de dioxid de carbon şi lucrează intens pentru a dezvolta tehnologii cu un grad scăzut de emisii de dioxid de carbon. Cu toate acestea, avem nevoie de reglementări corecte şi realizabile în privinţa ETS al UE. În prezent, ETS-ul propus de UE după 2020 creează, pentru producătorii de oţel din Europa, costuri pe care nu le au competitorii noştri la nivel mondial. Acest lucru ameninţă locurile de muncă din industrie şi investiţiile în siderurgia europeană. Avem nevoie de un ETS al UE, care să schimbe modul în care se produce oţel, nu locul unde se produce”, potrivit scrisorii.
În încheiere, producătorii de oţel le transmit liderilor UE că au încredere în aceştia că pot face progrese referitor la chestiunile menţionate pentru ca oţelul să poată contribui la tranziţia către o economie europeană competitivă, cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER) a fost înfiinţată în 1976 şi reprezintă toate unităţile de producţie de oţel din Uniunea Europeană. Membrii Eurofer sunt companii de oţel şi federaţii naţionale din sectorul siderurgic din UE. Totodată, cele mai importante companii ţi federaţii naţionale din sectorul siderurgic din Elveţia şi Turcia sunt membri asociaţi.


Articole înrudite