România deţine un record european în privinţa ajutoarelor sociale, în condiţiile în care plăteşte anual în jur de 10 miliarde de euro pentru acestea şi agricultura nu mai găseşte forţă de muncă, fiind astfel în situaţia în care "cel mai bine plătit este statul degeaba", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
"Nu ştiu a cui a fost mintea când a decis să închidă şcolile profesionale sau liceele agricole şi astfel am ajuns acum să nu mai găsim forţă de muncă în agricultură. Am vrea noi să lucrăm, am vrea noi să ne dezvoltăm, dar nu mai găseşti un om care să vină să dea cu o mătură prin fermă. Şi numai românii puteau să o facă în care cel mai bine plătit este statul degeaba. Aşa am ajuns ca România să deţină un record european în ceea ce înseamnă ajutoare sociale, care au ajuns la nişte cifre, dacă nu ar fi scrise de INS am spune că fabulăm. România plăteşte sub diferite forme în jur de 10 miliarde de euro pe an ajutoare sociale, în situaţia în care are o populaţie de aproape 20 de milioane de locuitori şi un PIB în jur de 160 de miliarde euro. În comparaţie cu Germania care cheltuie pe ajutoare sociale numai 8 miliarde de euro la 80 de milioane de locuitori şi la un PIB de 4.000 de miliarde de euro. Şi atunci ne place să ne uităm peste gard, şi să spunem: uite ce bogaţi sunt", a precizat Laurenţiu Baciu, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2017.
Acesta susţine că toţi românii plătesc aceste ajutoare sociale pentru nişte oameni care îşi iau adeverinţe medicale prin care sunt scutiţi să muncească, însă consumă alcool "în mod regulat de trei ori pe zi".
"Iată ce au făcut mai nou băieţii deştepţi. Li s-a părut că e prea mult să iasă câteva zile la muncă să taie frunze la câini pe marginea şanţului şi mai nou domnule ministru, poate aude şi premierul, îşi iau scuturi medicale că nu au voie să muncească. (...) Dacă îi dai adeverinţă omului că e bolnav, trebuie să îi prescri şi o reţetă: consumaţi de trei ori pe zi în mod regulat alcool. Noi râdem, dar noi le plătim băutura la toţi. Nu am înţeles niciodată cum de o bătrânică de 80 de ani, care are o jumătate de hectar şi l-a dat în arendă pentru că nu mai poate ieşi nici până pe prispă şi primeşte 5 milioane de lei, vin finanţele şi zic stopaj la sursă, iei banii, dar acesta este singurul ei venit. Însă ghiolbanului care are 30 de ani şi mă rupe pe mine în două îi dai 20 de milioane pe lună şi mai are şi un copil care se uită cruciş pentru că la băutură nu putea să fie altfel, îi mai dai şi salariul minim pe economie. Şi atunci e normal ca să te sfideze. Este o sumă foarte mare. Iată ce facem cu banii pe care îi aruncăm pe nemuncă. (...) Nu înseamnă că sunt contra ajutoarelor sociale, dar numai acolo unde este clară situaţia. S-au umplut satele de ei şi singurii care fac plus valoare sunt cârciumarii. Au ajuns şi doctorii, care, pentru nişte nimicuri, i-au făcut pe toţi pensionari de boală după 1990 şi mai nou i-au scutit de muncă şi pe cei care au stat până acum degeaba", a subliniat preşedintele LAPAR.
Acesta susţine că în ultimul timp se vorbeşte tot mai mult în media despre renaşterea şi dezvoltarea satului românesc, dar din păcate nu prea există măsuri şi oameni cu care să faci acest lucru.
"Este un lucru dureros pentru noi, pentru că discutăm tot mai mult în media despre renaşterea şi dezvoltarea satului românesc. Cu cine? Cu ajutoare sociale? Nu cumva cu dezvoltarea exploataţiilor din zonă, nu cumva cu introducerea serviciilor în mediul rural. Credeaţi că se poate dezvolta satul cu acei 5 euro pe care îi ia în plus pe hectar, pentru că are până în 5 hectare? Acela este autoconsum, nu sunt măsuri. Până când nu creezi posibilitatea agentului economic să creeze locuri de muncă să aducă taxe şi impozite, nu vom avea satul dezvoltat. Eu dacă aş fi un primar aş convinge Consiliul ca pe timp de 10 ani de zile cel care vrea să se apuce de o muncă privată nu i-aş lua o taxă", a explicat şeful LAPAR.