17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Activitatea siderurgică, pusă în pericol de importurile din afara Europei
Activitatea siderurgică, pusă în pericol de importurile din afara Europei

În condiţiile pierderii locurilor de muncă din cauza oţelului adus din China la preţ de dumping, industria siderurgică europeană face apel la miniştrii Uniunii Europene (UE) să lucreze la un plan de acţiune de urgenţă pentru acest sector, a anunţat ArcelorMittal Galaţi printr-un comunicat de presă.

"Pentru a evita daunele iminente şi ireparabile asupra industriei siderurgice din Uniuniea Europeană, factorii de decizie trebuie să ia măsuri imediate, folosind un set complet de instrumente de protecţie comercială disponibile, inclusiv accelerarea aplicării acestor măsuri", a declarat Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER), într-o scrisoare adresată guvernelor UE, semnată de directorii producătorilor de oţel din Europa, incluzând ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp Steel, SSAB, Voestalpine, Riva, Celsa şi Salzgitter AG.

Importurile la preţuri foarte mici, în special din China, dar şi din alte ţări, cum ar fi Belarus, sunt în creştere pe piaţa UE, lovind industria siderurgică şi cauzând pierderea a mii de locurilor de muncă. Având capacităţi de producţie care depăşesc cu mult consumul – de peste două ori volumul total al cererii de oţel din UE – China a livrat cantităţi de oţel fără precedent.

Sectorul siderurgic a pierdut cel puţin 85.000 de locuri de muncă din 2008, adică peste 20% din forţa de muncă. Cel puţin 5.000 de slujbe s-au redus numai în ultimul trimestru.

"Europa trebuie să modernizeze rapid instrumentele sale de protecţie comercială. În prezent, poate dura un an şi jumătate de la plângere, până la măsuri anti-dumping definitive. Acest proces este prea lent. Partenerii noştri comerciali pot implementa instrumente de protecţie comercială mai rapid şi mai eficient. De asemenea, U.E. nu trebuie să renunţe la principiile sale economice, sociale şi de mediu acordând statutul de economie de piaţă Chinei, înainte ca ţara să întrunească criteriile UE. Oricum, U.E. ar trebui să realizeze o evaluare completă a impactului şi să se coordoneze cu principalii parteneri comerciali înainte ca o astfel de evaluare să fie făcută ", a subliniat Robrecht Himpe, preşedinte al EUROFER.

“Un sector siderurgic puternic şi inovator este esenţial pentru îndeplinirea obiectivelor U.E. pentru o economie prosperă, durabilă, care utilizează eficient resursele şi care are emisii reduse de carbon. Pentru ca acest lucru să se întâmple, industria siderurgică europeană are nevoie extrem de urgent de condiţii de concurenţă echitabile cu competitorii săi globali şi de o perspectivă pe termen lung în Europa. Aceasta este o pre-condiţie esenţială pentru generarea veniturilor necesare pentru investiţii”, a mai spus Himpe.

Industria siderurgică europeană are o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde de euro şi 330.000 de angajaţi cu înaltă calificare, care produc, în medie, 170 de milioane de tone de oţel pe an. Mai mult de 500 de facilităţi de producţie de oţel, din 24 de state membre ale UE, oferă locuri de muncă directe şi indirecte pentru mai multe milioane de cetăţeni europeni. Strâns legată de industria prelucrătoare şi de cea de construcţii din Europa, industria siderurgică este coloana vertebrală pentru dezvoltare, creştere şi ocuparea forţei de muncă în Europa.

Oţelul este materialul industrial cel mai versatil din lume. Miile de grade şi tipuri diferite de oţel dezvoltate de industrie fac lumea modernă posibilă. Oţelul este 100% reciclabil şi, prin urmare, este o parte fundamentală a economiei circulare. Ca un material de inginerie de bază, oţelul este, de asemenea, un factor esenţial pentru dezvoltarea şi implementarea de tehnologii inovatoare, de diminuare a emisiilor de CO2, de îmbunătăţire a eficienţei resurselor şi de promovare a dezvoltării durabile în Europa.


Articole înrudite