Veşti bune pentru băutorii de vin: Organizaţia Internaţională a Viilor şi Vinurilor (International Organisation of Vine and Wine - OIV) a anunţat că plantaţiile de viţă de vie vor rezista, cel puţin pe termen scurt şi mediu, încălzirii globale, conform unui material publicat de Reuters.
Cultivatorii au început deja, în unele regiuni ale globului, să recolteze mai devreme viile şi să cultive unele soiuri de struguri mai rezistente la capriciile vremii, iar producătorii de vin au trecut la noi procese de vinificaţie pentru a face faţă schimbărilor climatice, decizii care au dat rezultate şi care plasează viitorul industriei vinurilor în afara grijilor imediate legate de modificările de climă. "Producătorii de vin din întreaga lume s-au adaptat schimbărilor iar planta de viţă de vie în sine are o capacitate de adaptare pe care nu o regăsim la nicio altă plantă", a declarat pentru Reuters directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand. El a oferit exemplul insulei Lanzarote din arhipelagul Canarelor, unde viţa de vie creşte direct din lavă şi îşi obţine cea mai mare parte din necesarul de apă din roua de peste noapte. În China, mai mult de 80% din producţia de struguri este localizată în regiuni în care temperaturile pot scădea dincolo de -30 de grade Celsius în timpul iernii. Cultivatorii acoperă viile pentru a le proteja de îngheţ, până la venirea primăverii.
Alţi producători de vin apelează la alte modalităţi de vinificaţie. Spre exemplu Treasury Wine Estates Ltd, din Australia, testează o tehnologie pentru irigarea subterană a viilor şi îşi măreşte capacitatea de fermentare a strugurilor pentru a combate impactul schimbărilor climatice. "Te poţi adapta la schimbările climatice sau poţi să reacţionezi în consecinţă. Dispui de timp de reacţie dar trebuie să ştii ce se întâmplă", declara Stuart McNab, reprezentant al Treasury Wine Estates Ltd. la Summitul Reuters Global Climate Change de acum un an.
În pofida îngrijorărilor exprimate de mai mulţi producători de vin, în special a celor din celebra regiune franceză Champagne, Jean-Marie Aurand s-a declarat optimist cu privire la viitorul apropiat şi pe durată medie al acestei industrii. "Dispunem în prezent de alte tulpini de vie şi de alte tehnici de cultivare, aşa că nu-mi fac griji în această privinţă pe termen scurt şi mediu, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne punem deloc problema schimbărilor climatice", a mai susţinut el, precizând că este prea devreme pentru a putea lansa previziuni cu privire la situaţia viilor din anul 2050.
În ceea ce priveşte prezentul însă, OIV susţine că producţia mondială de vin a crescut cu 2% în 2015, ajungând la 275,7 milioane de hectolitri. Creşterea de 10% a producţiei italiene de vinuri înseamnă că Italia va redeveni cel mai mare producător mondial, poziţie pierdută în urmă cu un an în faţa Franţei din cauza condiţiilor meteorologice care au afectat producţia de struguri în Italia.
În ceea ce priveşte consumul de vin, OIV a prognozat pentru acest an un consum între 235,7 şi 248,8 milioane de hectolitri. În cursul anului trecut s-au consumat în jur de 240 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de statele vest-europene unde se consumă mai puţin vin, consumul va creşte din nou în Statele Unite care au fost cel mai mare consumator mondial de vin în 2013.