28 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Data de 9 decembrie ar putea rămâne în istorie, în ceea ce priveşte soarta Europei. Şi asta deoarece liderii europeni se vor întâlni vineri într-un summit organizat la Bruxelles. Investitorii sunt convinşi că guvernanţii continentului vor lua o decizie radicală în ceea ce priveşte zona euro. Potrivit Business Insider, întâlnirea de la Bruxelles ar putea fie să unească zona euro, fie s-o dezbine odată pentru totdeauna.
Germania, Franţa şi Belgia sunt ţările care simt cel mai puternic creşterea randamentelor obligaţiunilor. Iar mai nou, anumiţi analişti susţin că însăşi creditul Germaniei este pus în pericol. Dacă economia din zona euro continuă să se deterioreze, va fi doar o chestiune de timp până când sistemul bancar va ceda, avertizează economiştii.
Se clatină ratingul de top triplu A
Speculaţiile privind o viitoare retrogradare a ratingului Franţei pune pe jar investitorii, notează Business Insider. În ultima săptămână, cele trei mari agenţii de rating din lume au avertizat faptul că ar putea plasa Franţa sub evaluare cu perspectivă negativă în următoarele trei luni dacă va considera că eventualele costuri de recapitalizare a băncilor cu bani publici şi de finanţare a altor state din zona euro vor pune presiuni prea mari pe buget.
În acest moment, Franţa are rating de top triplu A de la toate cele trei mari agenţii: Fitch, Moody's şi Standard & Poor's. Majorarea recentă a dobânzilor obligaţiunilor guvernamentale franceze şi deteriorarea perspectivelor de creştere economică ar putea afecta ratingul de credit al Franţei, avertiza Moody`s la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit Le Figaro. "Costurile de finanţare care persistă la nivel ridicat, combinate cu deteriorarea perspectivei economice, ar putea agrava dificultăţile cu care se confruntă guvernul, cu implicaţii negative pentru credit", se arăta în avertismentul Moody's.
Totodată, fondul de ajutor în valoare de 11 miliarde pe care Grecia îl aşteaptă de la instituţiile europene (UE şi FMI) depinde de un vot în Parlamentul grec, în funcţie de bugetul elenilor pentru 2012. După summitul de la Bruxelles, grecii vor afla dacă vor fi sau nu salvaţi. În cazul în care bugetul acestora nu va fi pe planul liderilor europeni, Grecia ar putea ieşi din zona euro, spun economiştii – şi asta deoarece nu vor primi perfuzia atât de necesară pentru supravieţuire.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat în cadrul unei sesiuni parlamentare germane că „vor veni ani grei”, asemănând actuala criză din zona euro cu un „maraton”, în care va câştiga cel care va lua cele mai bune decizii pe termen scurt. Cu toate astea, Germania s-a opus din nou ca Banca Centrală Europeană să intervină şi să cumpere obligaţiuni europene fără nicio modificare substanţială a constituţiei. Merkel a subliniat însă că Germania va juca un rol important indiferent de ce decizie vor lua liderii UE. Pentru că nemţii încă mai au timp să „trăiască”.
Mai mult ca oricând, pieţele financiare caută strategii pe termen lung care să stabilizeze criza datoriilor suverane. În caz contrar, cu toţii vom asista la o prăbuşire a sistemului bancar din Europa.


Articole înrudite