16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
61.000 de hectare calamitate de secetă, declarate în judeţul Galaţi
61.000 de hectare calamitate de secetă, declarate în judeţul Galaţi

Producţia maximă de grâu din acest an ar putea fi de 5 - 5,5 milioane de tone, faţă de anii buni, în care a fost de 7 sau chiar 9 milioane de tone de grâu, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
„Estimările sunt destul de aproximative. Avem făcute estimări şi de către asociaţiile de fermieri şi de către unii dintre fermieri. Sigur, comparând suprafeţele care au fost însămânţate, şi aici ne referim la 2,9 milioane de hectare care au fost în toamnă însămânţate cu grâu, orz, orzoaică, secară, rapiţă, şi dacă constatăm până acum că mai mult de o treime dintre ele au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 50% putem să avem o apreciere a unei producţii maxime de 5 - 5,5 milioane de tone la grâu. În anii buni, în anii care a plouat s-a obţinut o producţie de 7 chiar 9 milioane de tone de grâu“, a spus Adrian Oros, la Digi 24.
Întrebat despre exportul de cereale în acest context, ministrul Agriculturii a afirmat că „exportul este o grijă, dar este ultima grijă a Ministerului“.
„Pe noi ne interesează ca necesarul intern să fie asigurat şi acest necesar intern pentru cereale este şi va fi asigurat pentru că noi monitorizăm în permanenţă stocurile, atât de la rezerva de stat, dar şi de la marii fermieri şi de la traderi şi atunci când a fost nevoie am suspendat aceste exporturi tocmai pentru a ne asigura că necesarul pentru consum intern este asigurat. Anul acesta vom veni cu o măsură în plus. O schemă de creditare şi garantare a sectorului de morărit şi panificaţie prin care să îşi asigure necesarul de grâu şi cereale pe tot anul, să nu mai avem situaţii în care să luăm măsuri extreme ca să ne asigurăm că există suficientă rezervă“, a declarat Adrian Oros.
El a menţionat că în acest moment se fac evaluări şi că ultimele centralizări rezultă că din cele 1,3 milioane de hectare declarate calamitate până acum au fost întocmite procese verbale pentru 850.000 de hectare. Judeţele cele mai calamitate sunt Constanţa cu 416.000 de hectare declarate, Tulcea cu 120.000 de hectare, Ialomiţa 120.000 de hectare, Brăila 97.000 de hectare, Buzău - 75.000 de hectare, Galaţi 61.000 de hectare.
Ministrul Agriculturii a spus că se încearcă repornirea staţiilor sub presiune şi să fie introdusă apă pe canale. În cazul judeţului Călăraşi ar putea fi irigate 75.000 de hectare, iar în judeţul Tulcea încă 45.000 de hectare la cererea fermierilor.
Potrivit celui mai nou raport publicat la începutul săptămânii trecute de Departamentul american al Agriculturii (USDA), din cauza secetei, producţia de cereale a României este preconizată să scadă cu 2,6% în sezonul 2020-2021, în pofida unei creşteri cu 2,2% a suprafeţelor însămânţate, informează portalul World-grain.com.
Conform USDA, producţia de grâu a României în 2020-2021 va scădea până la 8,3 milioane de tone, de la 8,6 milioane de tone, în pofida unei creşteri cu 5,2% a suprafeţelor însămânţate.
La porumb, USDA susţine că suprafaţa însămânţată în România a rămas stabilă la 2,65 milioane de hectare dar, cu toate acestea, producţia va scădea la 14 milioane de tone în anul agricol care va începe la 1 iulie 2020.
De asemenea, producţia de orz a României ar urma să scadă cu 3% până la 1,55 milioane de tone în anul 2020-2021, susţine USDA.
În consecinţă, exporturile totale de cereale în următorul an agricol ar urma să scadă cu 5,5%, după o creştere cu 9,5% în anul 2019-20.
Separat, fermierii şi traderii consultaţi de Reuters se aşteaptă ca în acest an România să recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 şi 7,4 milioane de tone, după ce anul trecut a înregistrat o recoltă record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafaţă de 2,1 milioane de hectare. (sursa Agerpres)


Articole înrudite