Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a participat săptămâna trecută la Conferinţa de informare privind accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală organizată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Acesta a subliniat importanţa atragerii de către autorităţile locale şi fermieri a fondurilor prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR): „Cred că fondurile pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural reprezintă adevărate mine de aur care trebuie exploatate la maxim, iar autorităţile locale şi fermierii trebuie să ştie cum să facă acest lucru”.
La Galaţi au fost contractate 360 de proiecte, pentru 59,5 milioane de euro
România are la dispoziţie 33 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, bani care pot fi accesaţi prin diverse modalităţi, inclusiv prin PNDR, pentru care mai sunt la dispoziţie, până în 2013, nu mai puţin de 10,5 miliarde de euro, din care pentru acest an 1,7 miliarde de euro. Banii sunt destinaţii doar pentru dezvoltarea rurală, pentru activităţi în domeniul agricol în zona rurală. În cursul anului trecut, la nivelul judeţului, prin PNDR, s-au depus 494 de proiecte pentru obţinerea fondurilor europene, din care 436 au fost conforme. S-au selectat pentru finanţare 380 de proiecte şi au fost contractate 360 de proiecte cu o valoare totală de 59,5 milioane de euro. Care sunt beneficiarii sumelor de bani alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)? Trebuie să ştiţi că pot beneficia de fonduri toţi cei care doresc să investească în diferite domenii care au legătură cu viaţa economică de la sate, fie că aparţin domeniului public sau privat. Fermierii, deţinătorii de terenuri, cei care au activităţi de procesare a produselor agricole şi, nu în ultimul rând, producătorii agricoli pot solicita fonduri nerambursabile. Ce vă rămâne de făcut este să vă informaţi, să scrieţi proiecte bune şi să vă apucaţi de lucru.
Despre conferinţa pe tema absorbţiei de fonduri europene pentru dezvoltarea rurală organizată de APDPR mai trebuie spus că nu s-a dorit a avea un caracter formal, ci a avut ca principal scop informarea şi apropierea potenţialilor beneficiari ai fondurilor europene de instituţiile care se ocupă de implementarea acestui proiect. De asemenea, au fost discutate pe larg măsurile 112, 121, 123, 125, 221, 312, 313, 322.