22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
32 de societăţi de asigurare s-au aflat sub incidenţa Directivei Solvabilitate II
32 de societăţi de asigurare s-au aflat sub incidenţa Directivei Solvabilitate II

Piaţa asigurărilor continuă creşterea în 2016 (plus 9,16% în trimestrul 1 al acestui an) şi atinge pentru prima dată echilibrul financiar. Primele brute subscrise pe piaţa asigurărilor în primul trimestru al acestui an au totalizat 2,43 miliarde de lei, în creştere cu 9,16% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Creşterea a fost susţinută atât de segmentul asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde de lei, cât şi de asigurările de viaţă, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, însumând 438 milioane de lei, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Piaţa asigurărilor generale a fost dominată în continuare de poliţele auto, ponderea asigurărilor de răspundere civilă (clasa X) urcând în trimestrul I la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urmă cu trei ani.  Adăugând şi asigurările de mijloace de transport terestru, în afara celor feroviare (clasa III), rezultă o pondere totală a asigurărilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurări generale.
Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au depăşit în primul trimestru borna de două milioane de contracte încheiate, numărul poliţelor noi fiind cu 64.386 mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2015, în condiţiile în care creşterea gradului de cuprindere constituie o precondiţie esenţială pentru însănătoşirea pieţei. În total, la 31 martie 2016, erau în vigoare 4.652.631 poliţe RCA, din care 3,5 milioane încheiate de persoane fizice, în creştere cu 3% faţă de primul trimestru al anului trecut. Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat astfel la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decât în primul trimestru 2015. 
Dauna medie RCA plătită în primul trimestru al anului 2016 a scăzut la 6.874 de lei, comparativ cu un vârf de 7.769 de lei atins în trimestrul IV din 2015, însă a fost cu 205 lei mare decât în primul trimestru al anului trecut.  Dacă evoluţia daunei medii va confirma în trimestrele următoare scăderea consemnată faţă de T IV 2015, se creează premisele pentru plafonarea creşterii tarifelor RCA, având în vedere că dauna este principalul cost care influenţează preţul poliţelor. Prima medie la asigurările RCA a fost în trimestrul I (T1)  de 747 lei, în urcare cu 26,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,9% faţă de trimestrul IV 2015.
Cele 35 de societăţi de asigurare care au activat pe piaţă în primul trimestru al acestui an au achitat indemnizaţii brute de 913 milioane de lei pe segmentul asigurărilor generale, în scădere cu 16% faţă de TI 2015, respectiv de 186 milioane de lei pentru asigurări de viaţă, adică un total de circa 1,1 miliarde de lei. În trimestrul I, un număr de 32 de societăţi de asigurare s-au aflat sub incidenţa Directivei Solvabilitate II, intrată în vigoare la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2016 şi care prevede cerinţe de capital mai ridicate, în corelaţie directă cu nivelul riscurilor asumate de asigurători. Per ansamblul asigurătorilor care raportează pe regimul Solvabilitate II, valoarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) a crescut cu 1,5% pe parcursul trimestrului I 2016, până la 4,02 miliarde de lei. Pentru T1 2016, 6 asigurători nu îndeplinesc cerinţele necesarului de capital (SCR) şi 4 care nu îndeplinesc cerinţele minime de capital dintre care 3 nu îndeplinesc nici cerinţele SCR.


Articole înrudite