16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
1. Stabilirea bugetului ar trebui să constituie punctul principal de plecare în achiziţionarea unui autoturism second-hand. Fiind vorba de o perioadă dificilă din punct de vedere economic, atât importatorii de auto noi cât şi vânzătorii de second sunt mult mai dispuşi să lase din preţ.
Acest lucru înseamnă pe piaţa liberă o echilibrare în raportul ofertă-preţ. Poţi să alegi un second din 2006 full options cu mulţi kilometri sau o maşină nouă cu mai puţine dotări la acelaşi preţ. În primul caz numărul mare al kilometrilor efectuaţi te va duce cu siguranţă la service. Maşina nouă are avantajul garanţiei şi câţiva ani poţi să stai liniştit în privinţa reparaţiilor. E bine astfel să analizezi cu maximă seriozitate avantajele şi lipsurile rezultate din această comparaţie.
2. Dacă maşina nouă pe care o vizezi îţi depăşeşte bugetul dar vrei totuşi să ai aceeaşi marcă şi alegi varianta second ar trebui să sondezi foarte bine piaţa înainte să iei o decizie. Faţă de anii trecuţi acum ai la dispoziţie o multitudine de instrumente care te pot ajuta în acest sens. Recomandarea numărul unu este să studiezi în primul rând forumurile comunităţilor auto din România. Acolo poţi afla cam tot ce te interesează despre maşina pe care vrei să o cumperi, ce defecte au fost întâlnite, remedirea acestora şi calificativele acordate de posesori. Cele mai populare mărci din punctul de vedere al vânzărilor au deja comunităţi bine închegate: www.vwforum.ro, www.reno.ro, www.peugeotclubromania.ro, www.clubopel.com, www.clubfiat.ro, etc sunt doar câteva exemple de unde te poţi informa şi unde vei afla mult mai multe decât ar vrea să-ţi spună un dealer sau un vâzător de second.
3. Rămânem la subiectul de la punctul 2: comunităţile auto pot oferi oportunităţi mai bune decât ofertele din târg. Mulţi membri ai acestor comunităţi aleg să-şi pună anunţurile de vânzare ale autoturismelor la secţiunile speciale de pe forumuri. Acest lucru înseamnă că poţi afla cu uşurinţă date despre maşină. Kilometri reali, accidente, reparaţii, probleme întâlnite pe parcurs cu autoturismul. Un membru cu vechime pe un forum auto care îşi scoate maşina la vânzare prezintă o garanţie suplimentară. Este astfel simplu de urmărit evoluţia maşinii în timp şi poţi cere referinţe de ceilalţi membri ai comunităţii respective.
4. Alege autoturisme care au istoric de service. Astfel vei şti cu siguranţă că fostul proprietar a avut grijă de maşină, că diversele probleme au fost remediate şi că nu vei da mult mai mulţi bani mai târziu. Istoricul de service îţi mai garantează şi certitudinea că numărul kilometrilor de pe bord este cel real. Un exemplu des întâlnit este prezentarea unui maşini cu un anumit număr de kilometri, iar la momentul când noul proprietar ajunge într-un service autorizat descoperă un număr al reviziilor care indică parcurgea mult mai multor kilometri. Tradus în bani acest lucru înseamnă în timp investiţii suplimentare faţă de preţul real care ar fi trebuit plătit.
5. Înainte să iei legătura cu vânzătorul, acordă timp pentru studierea ofertelor de pe site-urile specializate. În ultimul timp sunt din ce în ce mai multe în România şi astfel cresc şansele să cumperi maşina pe care ţi-o doreşti la preţul corect. www.autovit.ro, www.mobile.ro sau www.2auto.ro sunt doar câteva exemple de site-uri care îţi pot oferi o imagine de ansamblu a pieţei. Caută un preţ de referinţă la care te poţi raporta, verifică dotările, motorizările, fotografiile şi localizarea autoturismului. Verifică date despe vânzător – dacă a mai vândut şi alte maşini sau e doar o persoana fizică care îşi vinde autoturismul personal. De obicei, oferirea mai multor maşini indică faptul că vânzătorul se ocupă cu acest activitate şi nu poţi să ştii niciodată dacă e sută la sută corect. E de preferat alegerea unei maşini oferită de un vânzător care a şi deţinut autoturismul.
6. Mulţi cunosc aspecte minime despre un autoturism. Majoritatea celor care vor o maşină nu îşi dau seama dacă aceasta a avut un accident şi a fost revopsită, dacă motorul funcţionează în parametri sau dacă părţi ale trenului de rulare sunt cum “a ieşit din fabrică”. Nu cumpăra o maşină fără să o verifici într-un service autorizat. E foarte important să nu alegi atelierul recomandat de vânzător, ci unul care să fie şi atestat de către firma producătoare. O inspecţie completă a maşinii va arăta starea în care se află autovehiculul şi astfel afli exact dacă merită să dai banii ceruţi.
7. Fii foarte atent la diversele taxe pe care le implică achiziţia unei maşini second hand. Noile reglementări privind taxele de poluare pot creşte preţul maşinii pe care vrei să o cumperi la un nivel care transformă investiţia într-un supliciu financiar. Din fericire taxa auto poate fi calculată de oricine astfel că o bună cunoaştere a legislaţiei te va scuti de o achiziţie nedorită. Intră aici pentru efectuarea calculului taxei de poluare auto.
8. Rezolvă problema actelor doar cu persoane autorizate. “Ia tu maşina şi te rezolv mai târziu” e genul de îndemn care a generat numeroase probleme. Într-un târg auto nu găseşti doar vânzători oneşti şi e indicat să rezolvi în mod legal achiziţia şi viitoarea înmatriculare a maşinii pe care vrei să o cumperi. Nu uita să foloseşti resursele Registrului Auto Român care îţi pot oferi date vitale despre autoturism.
9. Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) valabilă este o garanţie suplimentară în cazul unui autoturism second. Un vânzător de bună credinţă efectuează ITP-ul înainte să ofere maşina la vânzare şi aceste teste efectuate sub supravegherea Registrului Auto Român oferă o imagine de ansamblu a stării tehnice generale a autoturismului.
10. Date fiind condiţiile pieţei nu e cazul să te grăbeşti. Caută mai multe oferte, studiază dotările, starea tehnică şi apoi mergi să vezi fiecare maşină în parte. Nu uita şi de comparaţie maşinii second hand cu una nouă care poate fi parte a unei oferte speciale. N-are sens să dai aceeaşi sumă pe o maşină second cu mulţi kilometri dacă de aceeaşi bani poţi să cumperi un autoturism nou care se poate apropia de caracteristicile celui second.
Şi mai exact, dacă maşina second pe care vrei să o cumperi are 200.000 km şi tu faci maxim 20-30.000 km într-un an, raportul este clar în favoarea achiziţionării unei maşini noi. Vei câştiga atât la capitolul consumabile şi revizii, cât şi la revânzare. Un autoturism second care are deja 2-3 ani de rulare şi un număr mare de kilometri îţi va scoate mai mulţi bani din buzunar pentru reparaţii şi va produce o pierdere financiară mai mare la revânzare.

Articole înrudite