20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum spălăm și cum întreținem lenjeriile de pat
Cum spălăm și cum întreținem lenjeriile de pat

Curățenia dormitorului include, desigur, lenjeria de pat. Pe lângă măturat și aspirat în cameră, trebuie să acordăm o atenție specială spațiului cel mai intim din zona noastră de odihnă: patul.

Pentru a avea grijă de sănătatea noastră este important să ne schimbăm cearșafurile cel puțin o dată pe săptămână, deoarece zi de zi se acumulează praf și de aici încep să apară acarienii care pot genera alergii. De asemenea, nu este nimic mai relaxant decât încheierea zilei între cearșafuri frumos mirositoare și lenjerii de pat moi, nu?

Lenjerii de pat vezi pe Emag ofertele zilei

Dar hei, uneori nu spălăm anumite piese de lenjerii de pat atât de des, deoarece este dificil să o faci. Mai ales pilote și cuverturi de pat, care devin grele odată îmbibate cu apă. Cele realizate din țesături obișnuite (bumbac și amestec sintetic de bumbac) sunt aproape întotdeauna lavabile la mașină, atâta timp cât încap în cuvă. Dacă mașina dvs. de spălat are capacitatea de a le spăla, atunci nu există nicio problemă, deoarece aceasta face toată treaba. Dar dacă nu aveți o mașină de spălat cu capacitate mare, cel mai ușor este să le trimiteți la spălătorie.

Dacă aveți norocul să dețineți una dintre acele mașini de spălat rufe minunate de mare capacitate, a face această treabă este o floare la ureche. Cheia este să urmați recomandările producătorului de lenjerii de pat și să luați în considerare câteva recomandări:

- Verificați mereu etichete. Primul lucru pe care trebuie să îl luăm în considerare sunt instrucțiunile. Cearșafurile, cuverturile de pat și plapumele nu sunt din același material, așa că trebuie să le spălăm separat, folosind o metodă specială pentru fiecare. Unele așternuturi au nevoie de apă rece, altele de apă caldă și altele de curățare chimică, așa că, dacă vrem să le păstrăm în stare bună, trebuie să urmăm instrucțiunile.

- Spălați separat. Trebuie să spălăm așternuturile separat de alte rufe. Pentru igienă și, de asemenea, pentru a evita scamele de pe haine lipite de ele. În plus, astfel vor avea spațiu suficient în mașina de spălat și vor fi curățate foarte bine.

- Apă caldă sau rece? Depinde de tipul de țesătură. Folosiți întotdeauna temperatura potrivită pentru fiecare fibre. Puteți folosi apă rece sau caldă pentru piese din țesătură sintetică sau bumbac. Este recomandat să evitați apa foarte fierbinte, deoarece reduce sau subțiază țesăturile.

- La spălătorie. Plapumele și husele din materiale delicate, cum ar fi lână și pene, au nevoie de curățare uscată. Prin urmare, atunci când sunt fabricate din aceste materiale, cel mai bine este să le duceți la spălătorie.

- Folosiți detergenți speciali. Alegeți un detergent delicat pentru rufe care să fie spălate la mașină. Pe lângă detergent, folosiți balsamuri de rufe, care lasă țesăturile foarte moi și cu o aromă extraordinară.

- Fiecare piesă necesită un ciclu de spălare diferit. Pentru așternuturile grele se recomandă un ciclu regulat, care să includă o putere de curățare sporită împotriva petelor și murdăriei. Pentru piese delicate de in sau lână, cel mai bine este să alegeți un ciclu soft de câteva minute, pentru a preveni uzura materialului.

- Uscătorul la temperatura potrivită. Cel mai bine este să alegeți temperatura scăzută sau medie. Aveți grijă, deoarece dacă utilizați o temperatură foarte ridicată pentru a usca țesăturile sintetice, acestea se pot micșora sau, în cel mai rău caz, arde. Dacă nu aveți un uscător, vă puteți agăța cearșafurile, cuverturile de pat și plapumele pe frânghie, la aer curat. Mai bine dacă este la soare.

- Satinul, caz special. Îngrijirea unei lenjerii de pat satinate este destul de ușoră, deoarece se poate spala la temperaturi mici, conform instrucțiunilor, de multe ori materialul nu necesită călcare, iar dacă e necesar se calcă pe partea mată. Folosește preferabil un detergent de rufe delicate și nu folosi uscătorul automat, deoarece vei scăpa de operațiunea de netezire. Usucă în aer liber și nu le lăsa timp îndelugat în soare, pentru a nu se decolora. Dacă ar fi să îi gasim un defect, am putea spune că unii oameni sunt deranjați de efectul de alunecare.


Articole înrudite