Încălzirea electrică este o opțiune excelentă pentru o cameră din casă, un atelier rece sau chiar o rulotă. Spre deosebire de multe alte forme de încălzire, există mult mai puține lucruri la care trebuie să te gândești atunci când vine vorba de instalarea încălzirii electrice și, de cele mai multe ori, nu ai nevoie de echipamente speciale sau de profesioniști. O priză conectată la curent electric este tot ce-ți trebuie.
Dacă ai de gând să alegi această modalitate de încălzire pentru spațiul în care locuiești sau lucrezi, uite o serie de avantajele și dezavantaje pe care să le iei în considerare mai întâi.
Câteva lucruri despre caloriferele electrice
Procesul prin care se produce căldură prin utilizarea energiei electrice este cunoscut sub numele de încălzire electrică. Așadar, un calorifer electric este un dispozitiv care transformă curentul electric în căldură. Echipamentul este utilizat pentru a încălzi un interior în doar câteva minute.
În unele cazuri, caloriferele electrice sunt mult mai simple și dau randament mai bun decât alte sisteme de încălzire precum cele care funcționează pe combustibili fosili. Un lucru important de menționat este că acestea sunt unități individuale și nu se conectează la o unitate centrală așa cum este cazul unei centrale termice pe gaz ori cărbuni.
Care sunt avantajele și dezavantajele unor calorifere electrice?
Elementele din interiorul caloriferelor sunt încălzite rapid prin electricitate și asigură o distribuție uniformă a căldurii. Astfel, acest poate asigura un confort termic optim și se poate închide când atmosfera este destul de confortabilă.
Avantajele caloriferelor electrice
- Instalarea unor calorifere electrice este mai ușoară decât în cazul sistemelor cu încălzire centrală. De asemenea, costul de achiziționare al unor calorifere electrice este scăzut în comparație cu sistemele de încălzire cu centrală.
- Necesită puțină întreținere deoarece nu există piese interne în mișcare iar uzura echipamentului este mult redusă.
- Nu este nevoie de conducte sau de un boiler, ci doar de accesul la o priză simplă.
- Nu există scurgeri de căldură ce s-ar putea pierde prin țevi iar randamentul este unul bun. Camera se va încălzi destul de rapid de la pornirea caloriferului.
- Temperatura din încăpere poate fi controlată foarte ușor cu ajutorul unor temporizatoare.
- Este o metodă de încălzire ușor de utilizat și nu ocupă mult spațiu. În plus, caloriferele electrice sunt portabile, astfel încât le poți muta exact acolo unde ai nevoie de mai multă căldură.
- Încălzirea electrică nu produce reziduuri ce ar putea polua atmosfera și nici nu necesită o instalație auxiliară de evacuare a fumului ce ar putea rezulta în urma arderii.
- Caloriferele electrice sunt sigure de utilizat, fiind de regulă dotate cu o siguranță care împiedică supraîncălzirea. Deoarece nu folosește materiale combustibile ca în cazul unei centrale pe gaz, există șanse foarte mici de explozie.
Dezavantajele caloriferelor electrice
- În condițiile în care costul energiei electrice devine tot mai ridicat, sistemul de încălzire electrică poate genera facturi mai ridicate în cazul unei locuințe ce folosește exclusiv acest tip de încălzire. De aceea este o soluție practică pentru locuințele mici sau diverse anexe.
- Caloriferele electrice nu pot încălzi eficient spațiile mari.
- Chiar dacă sunt dotate cu siguranțe, nu este indicat să fie lăsate pornite nesupravegheate, așa cum se procedează în cazul unei centrale pe gaz.
Așadar, caloriferele electrice pot fi utilizate în diferite încăperi de acasă care au nevoie de un surplus de căldură, birouri, bucătării sau băi, în funcție de nevoile tale. Acestea sunt, probabil, cea mai simplă și mai ușoară modalitate de a-ți încălzi spațiul fără instalații complexe și costisitoare.