La fiecare început de octombrie a fiecărui an se marchează Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale. Aceasta se sărbătoreşte în scopul conştientizării indivizilor şi comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale şi la modalităţile de reducere a vulnerabilităţii faţă de acestea. Dezastrele sunt evenimente produse din cauze naturale sau provocate de om care duc la pierderi de vieţi omeneşti şi la pagube materiale foarte importante, fiind necesară acţiunea unui număr foarte mare de forţe şi mijloace de intervenţie.
Mai mult de 250 milioane de oameni sunt afectaţi anual de catastrofele naturale, cu o treime mai multa faţă de ultimii zece ani. România se află printre statele care prezintă un risc foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale, într-un clasament al ONU din anul 2010, fiind situată pe acelaşi loc cu Afganistanul, Guatemala, Iranul, Pakistanul, Peru, Filipine şi Uzbekistan.
Elevii şi cadrele didactice din cadrul Şcolii nr.11 „Iorgu Iordan” Tecuci au punctat momentul, în avanpremieră, în cadrul cercului de Geografie „Simion Mehedinţi”, prin desfăşurarea activităţii „Totul despre vulcani”.
„Activitatea a debutat prin susţinerea unei lecţii interactive în care au fost prezentate aspecte privitoare la originea denumirii de vulcan, ce sunt şi cum s-au format vulcanii, care sunt elementele unui vulcan şi cum se manifestă activitatea vulcanică. Dar, mai important este faptul că elevii au înţeles pericolele devastatoare ale erupţiilor vulcanice asupra oamenilor şi proprietăţilor, din cauza râurilor de lavă care curg cu viteze de peste 250 km/h şi ating temperaturi foarte ridicate, de peste 850°C. De asemenea, depozitele de materiale vulcanice pot duce la defertilizarea pământurilor, la moartea animalelor şi, nu în ultimul rând, la foamete”, a explicat coordonatorul cercului, prof. Cristian Stănilă.
După prezentarea celor mai impresionanţi vulcani de pe Glob şi a efectelor devastatoare produse de aceştia de-a lungul timpului, membrii cercului de geografie au urmărit filmul documentar „Supervulcani”. Totul a culminat cu simularea unei erupţii vulcanice şi premierea elevilor care au realizat cele mai reuşite mulaje de vulcani. La activitate au participat şi elevi de la Şcoala Specială Tecuci, însoţiţi de prof. Ludmila Miron, care s-au arătat încântaţi de cele prezentate, promiţând că vor reveni la activităţi organizate de Cercul de geografie al şcolii.