În cadrul întâlbirii dintre reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi şi directorii de şcoli ai judeţului, pompierii gălăţeni au avut prilejul de a pune pe ordinea de zi prevenirea incendiilor în şcoli. De fapt, această întâlnire a debutat cu discuţii privitoare la problemele de apărare împotriva incendiilor existente în unităţilor şcolare a judeţului. S-a reamintit faptul că în luna octombrie se desfăşoară a doua acţiune de control de prevenire, apărare împotriva incendiilor şi de protecţie civilă, la unităţile de învăţământ din municipiile Galaţi şi Tecuci. „Problemele mai grave constatate din controalele de prevenire executate la unităţile de învăţământ din subordinea ISJ Galaţi şi urmărite în continuare au fost multiple. De exemplu, organizarea apărării împotriva incendiilor este incompletă, deoarece nu se emit în totalitate actele de autoritate de către conducătorii unităţilor şcolare, fişe de instruire incomplete sau inexistente, lipsesc planurile de evacuare în caz de incendiu sau marcajele de securitate la incendiu. Sunt probleme şi cu planurile de intervenţie în caz de incendiu care sunt lipsă sau neavizate de către ISUJ Galaţi sau neactualizate. Lipseşte iluminatul de siguranţă pentru evacuare, lipsesc surse independente de alimentare cu energie electrică a acestora, iar mijloacele de stingere a incendiilor lipsesc sau sunt neverificate ori insuficiente”, a trecut în revistă câteva din problemele găsite în şcoli cpt. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi.
Pompierii au mai depistat şi alte deficienţe. S-au mai găsit materiale combustibile depozitate în poduri, subsoluri, demisoluri, instalaţii electrice utilizate cu improvizaţii diverse, centrale termice proprii exploatate în condiţii necorespunzătoare, fară autorizaţii ISCIR, deservite de personal neautorizat, lipsa detectoarelor de gaz, depozitare de materiale combustibile în incintă. În plus, sistemele de încălzire pentru sezonul rece erau nereparate ori neverificate reparate, coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi erau necurăţate sau neprotejate faţă de elementele combustibile ale podului.
Campanii preventive ale pompierilor: 4500 elevi instruiţi
Tot în cadrul aceleeaşi întâlniri, directorii de şcoli au fost informaţi că începutul anului a debutat cu prima campanie naţională de informare şi educare preventivă denumită „Să fim o naţiune pregătită”, care se bazează pe vulnerabilitatea comunităţilor în faţa riscurilor naturale existente în România: cutremure, inundaţii, alunecări de teren etc. şi a celui de incendiu. Subsumată acestei campanii naţionale, având ca obiectiv reducerea numărului de victime în rândul copiilor, este proiectul de campanie pe anul 2012 „Singur acasă – sunt în siguranţă?”. Până în prezent au fost instruiţi peste 4.500 elevi de la peste 70 de şcoli de pe raza judeţului Galaţi şi s-au executat un număr de peste 50 exerciţii de evacuare în caz de incendiu. În luna octombrie a demarat şi cea de-a doua campanie de instruire şi pregătire “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, care are ca obiectiv reducerea numărului victimelor din rândul copiilor.