Publicul gălăţean are la dispoziţie, zilele acestea, mai multe expoziţii interesante care au ca temă natura şi mai ales apa, lucrări (cum ar fi fotografii, diorame sau documente) expuse în locaţii diverse din oraş.
La Muzeul de Artă Vizuală, deja a fost vernisată expoziţia "Culorile apei", ce reprezintă şapte viziuni fotografice diferite asupra unui subiect care atrage întotdeauna, apa. Artiştii fotografii şi-au reunit forţele creative pentru a saluta Dunărea, Marea Neagră, apa. Galaţi este oraşul înconjurat de ape care se bucură de vecinătatea Deltei Dunării şi a Mării Negre. Iniţiatorii expoziţiei au exploatat pozitiv potenţialul artistic al fotografilor reunindu-i într-un veritabil water world şi relansând preocuparea vizuală pentru zodia apei, într-o încercare culturală de a sărbători în avans Ziua Dunării.
Nici Delta Dunării nu a fost uitată, în acest efort cultural. În perioada 23 - 30 iunie, în foaierul sălilor de lectură din Sediul central al Bibliotecii „V.A.Urechia”, poate fi vizionată expoziţia de documente aflate în colecţiile Bibliotecii „V.A.Urechia”, reunite sub titulatura ”Delta Dunării şi frumuseţile ei”. Expoziţia face parte din programul de activităţi dedicate sărbătoririi în fiecare an pe 29 iunie a Zilei Dunării. Potrivit organizatorilor, tema a fost propusă pentru acest an de International Commission for Protection of Danube River (ICPDR) în cadrul programului ”Fii activ!”, având în vedere că implicarea activă şi contribuţia fiecăruia dintre noi la protejarea resurselor de apă conduc la dezvoltarea economică şi socială a regiunii dunărene.
Tot la BVAU, la Popasul Bibliofilului (din sediul central, la mezanin) este găzduită şi expoziţia Comisia Europeană a Dunării la Galaţi. Sunt expuse imagini din volumul
„La Commision Européenne du Danube et son oeuvre de 1856 a 1931” şi fotografii din Colecţiile speciale ale Bibliotecii „V.A. Urechia” ce reflectă istoria Palatului Comisiei Europene a Dunării din Galaţi (sediul actual al Bibliotecii din 1968). De asemenea, în sala de lectură Mihai Eminescu poate fi vizionată şi expoziţia de cărţi, periodice şi fotografii aflate în colecţiile bibliotecii V.A. Urechia, reunite sub titulatura ”Comisia Europeană a Dunării de Jos - Pagini de istorie”. Ambele expoziţii, deschise până pe 30 iunie, fac parte din programul de activităţi dedicate sărbătoririi în fiecare an pe 29 iunie a Zilei Dunării.
Nu în ultimul rând, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a avut loc ieri vernisajul expoziţiei temporare „Africa”, manifestare organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” Bucureşti şi cu dl. Jan Hagen, colecţionar privat de origine norvegiană. Expoziţia se doreşte a fi o incursiune pe continentul african, al doilea ca mărime de pe Terra (după Asia) şi cel mai populat de către specia umană dar şi de restul speciilor de vieţuitoare. Maniera de realizare este una inedită, cu diorame clasice, dar şi deschise, ce prezintă specii de maimuţe, carnivore mari şi mici, ierbivore rare, precum zebra lui Grévy, dar şi o serie de trofee cinegetice ale unor exemplare deosebite de antilope. Totul este completat de puncte interactive, destinate tuturor categoriilor de vârstă şi concepute după ultimele tehnologii IT, cu aspecte legate de habitatele caracteristice Africii, precum savana, pădurea tropicală sau enigmatica lume a Madagascarului. Expoziţia temporară „Africa” va fi deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la finele lunii iunie 2016.