23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua Biblitecarului trece, cartea rămâne!
Ziua Biblitecarului trece, cartea rămâne!
În fiecare an, pe 23 aprilie este sărbătorita Ziua Bibliotecarului. Numai că în acest an această manifestare a coincis cu Sărbătorile Pascale şi a fost amânată pentru dată de 27 aprilie. Cu acest prilej, Şcoala de Artă din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi a oferit, în semn de mulţumire, programul artistic „Muzică şi poezie pe şevalet”, dedicat, în primul rând, bibliotecarilor. În proiectul „Muzică şi poezie pe şevalet” s-au implicat următorii profesori: Angelica Capră, Olimpia Ştefan, Grigore Dristaru şi Ştefan Munteanu. Cei mai mici participanţi, ca să spunem aşa, au fost copiii de vârstă preşcolară şi primară, înscrişi la secţia de pictură, îndrumaţi cu multă răbdare de prof. Olimpia Ştefan. Aceştia au realizat lucrări vesele, în care predomina elementul floral, şi au pus în practică tehnici noi. De fiecare dată, profesorul îndrumător al prichindeilor căuta să nu se repete în ceea ce priveşte tehnica, iar micii pictori chiar se simt atraşi de noi tehnici.
Ne-au încântat: la pian - Firicel Daniela, Andreea Giurcă, Radu Olga, Iulia Anghelescu, Andrei Cosmin; clasa de actorie - Alexandra Penciu, Alex Neacşu, Mihai Topa; chitară clasică - Georgiana Matoianu s.a. Profesorul de pian Angelica Capră ne-a îndemnat să gândim pozitiv, pentru că „ceea ce gândim, avem”. Elevii pe care i-a îndrumat au venit hotărâţi să aducă o oază de speranţă, pentru că de noi, de fiecare în parte, depinde să realizăm evenimente pentru suflet, artă, cultură. De asemenea, profesorul de pian are convingerea că oamenii preocupaţi de artă sunt, cu siguranţă, binecuvântaţi de Dumnezeu şi au putere interioară care îi face să treacă peste neplăcerile, tristeţile vieţii de zi cu zi.
Uneori este nevoie să ne aducem aminte de oameni care nu sunt în „prima linie”, de oamenii care lucrează tăcuţi şi responsabil pentru îmbunătăţirea continuă a dialogului cititor-biblitecar, cultură-cititor-bibliotecar. De altfel, campania „Zilele îngăduinţei în bibliotecă” încearcă să vină în sprijinul cititorilor îndrăgostiţi de carte şi care nu au avut răgazul să restituie cărţile şi le oferă acestora ocazia să înapoieze cărţile fără a mai suporta penalizări, aşa cum se procedează, de regulă, în cazul expirării termenului. Campania se adresează cititorilor restanţieri din anii 2006-2010 şi este valabilă până pe 8 mai.
Mulţi dintre cei care au trecut pragul bibliotecii ştiu că în ziua de astăzi biblioteca are o gamă variată de servicii, ce vine permanent în sprijinul cititorilor. Aşa se face că în ultimii ani s-au tot adăugat servicii noi, printre care împrumutul materialelor multimedia la domiciliu şi accesul la internet. În acest fel, biblioteca se prezintă singură, tacit, prin serviciile şi materialele diverse pe care le pune la dispoziţia cititorilor, şi încearcă mereu să îşi apropie iubitorii de carte, prin diverse activităţi culturale, campanii şi expoziţii.

Articole înrudite