17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Într-un viitor apropiat, furnizorii serviciilor de utilităţi publice vor pierde actuala modalitate de constrângere a datornicilor – debranşarea nu va mai fi decisă din proprie iniţiativă, ci doar de către instanţe. Situaţia se va schimba în condiţiile modificării Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi-a dat acordul în acest sens, conform conservatorului Bogdan Ciucă, vicepreşedinte al acestei comisii. Deputatul gălăţean a precizat: „Se introduce un aliniat nou la articolul 28, prin care furnizorul nu va avea dreptul de debranşare al proprietarului de la serviciile publice de utilităţi decât în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”.
Ciucă apreciază că modificarea actului legislativ, aşa cum am arătat mai sus, va avea ca efect dispariţia abuzurilor practicate în prezent de către furnizorii de apă şi căldură. Conservatorul a comentat: „Cu alte cuvinte, adio perioada aceea de tiranie a celor care furnizează servicii prin care pentru un locatar care nu îşi plătea, tăia serviciile respective la toată scara sau la tot blocul şi suferea toată lumea. Adio şi tirania prin care se spunea că «mie îmi plăteşti cât vreau eu, altfel îţi tai ţie apa şi apoi calculăm, după aceea să vezi dacă am calculat sau nu bine»!”.
Ciucă a adăugat că inclusiv Legea 175 va fi aplicată, în ciuda opoziţiei îndârjite a furnizorilor din câteva oraşe ale ţării, printre care şi Galaţiul.
Modificarea Legii 230 se va produce în urma dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz.

Articole înrudite