14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În lunile anotimpului rece, numărul de incendii creşte din cauza folosirii improprii a mijloacelor de încălzire. Astfel, o statistică a ISU Galaţi care analizează cauzele de incendiii apărute în lunile septembrie - decembrie 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012 arată că acestea au avut ca punct de plecare următoarele cauze: focul deschis, instalaţiile electrice, coşul de fum, efectul termic, jarul şi scânteile, scăpările de gaze şi fumatul. 68 de incendii s-au petrecut din aceste cauze în fiecare dintre ultimii doi ani analizaţi. Aceste 68 incendii s-au petrecut cu preponderenţă în localităţile Galaţi, Tecuci, Cavadineşti, Iveşti, Măstăcani, Tudor Vladimirescu.
„Având în vedere că majoritatea incendiilor din ultimii ani se produc la gospodăriile cetăţeneşti, precum şi instalarea sezonului rece, vă recomandăm respectarea principalelor măsuri de protecţie antiincendiu.
La sobele cu şi fără acumulare de căldură, sobele fără acumulare de căldură (din metal) se vor monta pe postament de cărămidă cu grosimea de 25-30 cm, ce va depăşi soba (în lateral cu 25 cm în jurul sobei şi 50 cm în faţa focarului). Distanţa faţă de pereţii încăperii va fi minim 70 cm (la pereţii de cărămidă) şi 1 m faţă de pereţi combustibili (din lemn). Nu se vor lăsa la uscat lemne sau rufe la distanţe mai mici de 1 m faţă de sobele metalice şi 50 cm faţă de cele din teracotă. În faţa uşilor focarului se va amplasa o tablă cu dimensiunile de 50x90 cm. Nu se va lăsa focul nesupravegheat sau în grija copiilor. Nu se aprinde focul în sobe cu lichide inflamabile, se poate folosi un amestec
de rumeguş cu motorină.
La mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale, înainte de aprinderea focului se face aerisirea încăperii respective. Aprinderea focului se face prin utilizarea unei torţe, pe principiul „gaz pe foc”. Depistarea scăpărilor de gaze se face numai cu soluţie de apă şi săpun. Aprinderea şi stingerea focului se vor executa numai de către personal instruit în acest scop.
La exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală se vor avea în vedere următoarele: montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire centrală se va face numai de către personal specializat şi autorizat în acest semn. La trecerea conductelor instalaţiilor de încălzire prin pereţi sau planşee confecţionate din materiale combustibile, acestea vor fi introduse în tuburi de protecţie şi izolate cu materiale incombustibile. Înainte de aprinderea combustibilului se va ventila camera de ardere a cazanului. Principiul de aprindere a focului este „gaz pe flacără”. Este interzisă dezgheţarea conductelor de alimentare cu combustibil lichid prin utilizarea focului deschis. Operaţia se va efectua numai cu ajutorul aburului sau a apei calde. Este interzisă supraalimentarea cu combustibil sau folosirea altor combustibili. La exploatarea cazanului, aprinderea şi stingerea focului se vor face numai de către personal special instruit. Conductele de alimentare cu combustibili lichizi sau gazoşi vor menţinute în permanenţă perfect etanşe.


Articole înrudite