25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cine va negocia în numele siderurgiştilor?
Cine va negocia în numele siderurgiştilor?
La mai puţin de o lună înaintea datei la care reprezentanţii administraţiei Combinatului ar trebui să dea startul negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, aferent anului 2013, niciunul dintre sindicate nu are reprezentativitate obţinută în baza Legii Dialogului Social pentru a se aşeza la masa tratativelor. În aceste condiţii s-ar putea să se repete situaţia de anul trecut, când la negocieri au participat reprezentanţii desemnaţi de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector, precum şi reprezentanţii salariaţilor care trebuie aleşi în cadrul unor adunări generale de către cel puţin jumătate plus unu din numărul de angajaţi ai Combinatului.
Federaţiile sindicale îşi pot desemna reprezentanţii la negocieri
Deoarece sindicatul Siderurgistul nu a reuşit să obţină până la ora actuală reprezentativitate în baza Legii Dialogului Social, cererea lor fiind pe rolul instanţei gălăţene şi e greu de crezut că va primi undă verde din partea judecătorilor până pe 15 noiembrie, în condiţiile în care termenul procesului a fost fixat pe data de 20 noiembrie, la masa tratativelor ar urma să se aşeze reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative, precum şi cei ai salariaţilor. Astfel, pot desemna reprezentanţi care să participe la negocieri atât Federaţia Sindicală Solidaritatea CN Metal, care are afiliate 2 sindicate din Combinat, cât şi cea mai mare federaţie din metalurgie, FSS Metarom, la care este afiliat sindicatul Siderurgistul, federaţie ai cărui lideri, în frunte cu Mircea Scântei, fac demersuri pentru afilierea de noi sindicate şi pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă unele societăţi din metalurgie, demersuri care sperăm să aibă şi rezultate. O altă federaţie care îşi va desemna reprezentanţi la negocierea noului CCM este Federaţia Naţională Solidaritatea a Metalurgiştilor, condusă de Gheorghe Tiber, care este şi liderul sindicatului Solidaritatea din Combinat şi care pregăteşte un miting de protest care va avea loc la poarta principală, pe data de 30 octombrie, între orele 14 şi 16.
Strângerea semnăturilor, prioritate zero a sindicatelor
Sindicaliştii de la Solidaritatea au început de săptămâna trecută acţiunea de strângere de semnături din partea angajaţilor Combinatului, care sunt chemaţi să îşi desemneze reprezentanţii la negocieri. „Începând de săptămâna trecută, sindicatul Solidaritatea a demarat întâlniri cu salariaţii care au loc la nivelul de secţii şi unde aceştia sunt consultaţi în legătură cu cei care doresc să îi reprezinte la negocieri. Sindicatul Solidaritatea doreşte să facă totul conform legii pentru a participa la negocierea noului contract, care ar trebui să înceapă cel târziu pe data de 15 noiembrie. Angajaţii Combinatului pot semna atât pe tabelele sindicatului nostru, cât şi pe tabelele celor de la Siderurgistul, important este să o facă pentru ca să poată fi reprezentaţi la negocieri”, ne-a declarat Tiber. Nu numai sindicaliştii de la Solidaritatea au început strângerea de semnături din partea salariaţilor Combinatului, ci şi cei de la Siderurgistul, care nu mai pot folosi tabelele cu semnături de anul trecut şi asta deoarece potrivit informaţiilor noastre capul de tabel nu a fost completat astfel încât ele să poată fi folosite şi anul acesta. Toate aceste demersuri ar putea lua o turnură neaşteptată dacă în cursul zilei de 25 octombrie o anumită instanţă din România se va pronunţa pe marginea unei solicitări care vizează obţinerea reprezentativităţii la nivel de unitate, fapt care ar putea schimba total regulile şi condiţiile în care sindicatele pot negocia CCM-ul la nivel de unitate.


Articole înrudite