În holul Centrului de Informare al Primăriei municipiului Galaţi (str. Fraternităţii nr.1) se află o masă la care, fie iarnă, fie vară, lucrează un bărbat. Este slab, îmbrăcat modest, dar decent şi foarte curat. Îşi aşează, “la linie”, capsatorul, clamele de birou, pixurile şi cererile-tip, pe categorii: solicitările pentru acordarea venitului minim garantat, cele pentru “ASF” (alocaţia suplimentară familială), formularele pentru anchete sociale, cele pentru înscrierea în audienţă, cele pentru acordarea unei locuinţe şi câte şi mai câte! Asta, când nu are clienţi. Clienţii sunt gălăţenii care vin la Primărie cu o problemă şi au de completat o cerere. Tuturor celor care nu se descurcă, Andrei Diaconescu – zis Andruşka - le oferă consultanţă gratuită.
“Îmi cer ajutorul persoane din toate categoriile sociale şi etniile… Vin la mine de la neştiutori de carte, până la cei cu masterat, că oamenii nu ştiu ce anume cerere trebuie completată, cum trebuie ea completată, ce acte îi mai trebuie la dosar…Unde nici eu nu mă pricep, îi dirijez către ghişeul cutare, serviciul cutare…”, spune Andrei Diaconescu.
Bărbatul, de 59 de ani, este beneficiar al venitului minim garantat, conform Legii 416, iar potrivit legislaţiei în vigoare, pentru banii primiţi, este obligat să presteze ore în folosul comunităţii. Beneficiarii Legii 416 care nu au studii superioare sunt, în general, scoşi la muncă fizică, de regulă la întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, însă puţinii beneficiari care au studii superioare sunt folosiţi de Primărie pentru a oferi consultanţă cetăţenilor care vin cu tot felul de jalbe şi sesizări la Primărie.
“Cu studii superioare suntem mai mulţi, vreo cinci de toţi, o singură femeie este printre noi. Toţi venim aici şi sprijinim cetăţenii să completeze cererile. Mi-a fost mai greu la început, când nu ştiam toate cererile-tip, dar m-au învăţat cei de la Primărie şi acum ştiu… Citesc mereu, că se modifică legile şi trebuie să ţin pasul, să îi sfătuiesc bine pe oamenii care îmi cer ajutorul. Unii care primesc venit minim garantat vin că au de plată la impozite şi eu îi sfătuiesc să facă cerere să achite datoriile eşalonat… Alţii, dacă au probleme serioase, îi trimit la Tribunal… În total, am de prestat pe lună 28 de ore în folosul comunităţii şi vin la Primărie de luni până vineri. Am program cu publicul între 8.30 şi 15.00. Vin ca la serviciu”, spune Andrei Diaconescu, deşi bărbatul nu este angajat al Primăriei.
Omul continuă să explice rostul obiectelor de papetărie de pe masa din holul Primăriei. “Păi le ofer oamenilor un pix, să scrie cu el, le capsez foile de la dosar, că doar nu a să plece cu ele, să-i zboare pe drum... Primăria le asigură, că sunt consumabile, eu, din 142 de lei, de unde să le cumpăr?”.
În ciuda calmului şi amabilităţii sale, Andrei Diaconescu nu a avut o viaţă foarte fericită. Spune că a absolvit Conservatorul şi a lucrat, pe rând, ca instructor, la Comitetul de Cultură, apoi ca profesor de muzică şi chiar ca instrumentist (oboi) la Teatrul Muzical. Postul s-a restructurat, însă, iar la vârsta sa este greu să mai găsească un job. În ultimii 7 ani, Andrei Diaconescu a avut ca sursă financiară autorul social pe care îl primeşte conform Legii 416. Lunar primeşte 142 de lei, o sumă incredibil de mică pentru nevoile unei persoane. Greu de crezut, dar din banii aceştia spune că îşi plăteşte impozitul, întreţinerea şi mai şi mănâncă! “Mă mai ajută şi sora mea”, completează el, explicând de ce nu are dreptul la hrană caldă de la Cantina de Ajutor Social: “aş fi avut dreptul doar dacă aveam minim doi copii sau dacă aveam vârsta de pensionare”. Nu se plînge, ba chiar glumeşte când este întrebat dacă cei care îi solicită ajutorul îl recompensează în vreun fel: ”Păi de unde să aibă ei bani? Păi dacă vine unul să ceară ajutor social sau alocaţie, păi ăla are bani să-mi dea mie? Şi cei cu masteratul... ce? Parcă nu ştiţi ce salarii mici au şi cei cu diplomă, în ziua de azi... Dar nu aş primi nici dacă mi s-ar oferi, să ştiţi…”.
“Ne ajută domnul Andrei, ne învaţă de bine… noi nu prea ştim carte, nu ştim cum să scriem acolo, dânsul ne face actele, venim mereu la dânsul. Şi este bun şi amabil, înţelegem de la dânsul ce şi cum să facem”, certifică o beneficiară a venitului minim garantat ajutorul oferit, gratuit, de fostul absolvent al Conservatorului, Andrei Diaconescu.