28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Teleprofesorul de la Colegiul Naţional „Costache Negri”
Teleprofesorul de la Colegiul Naţional „Costache Negri”

În curând, imaginea sălilor de clasă, cu tablă la care se scrie cu creta, sau a orelor predate doar teoretic va dispărea din peisaj, deoarece tehnologia avansează într-un ritm ameţitor. Deja la Colegiul Naţional „Costache Negri” funcţionează un sistem de predare a orelor prin intermediul tehnicii IT. Practic, un profesor din acest colegiu, care le predă elevilor o lecţie, poate fi văzut şi auzit, în timp real, de alţi elevi, aflaţi la zeci de kilometri distanţă. Şi asta nu este totul. Elevii aflaţi la distanţă pot interveni oricând în lecţia profesorului, ca şi cum s-ar afla fizic într-o clasă normală, punând întrebări şi cerând lămuriri.  Asta, datorită unui proiect european de 6,5 milioane de lei – proiectul CORECT (Consiliere şi Oritentare Relevante pentru o Educaţie de Calitate şi Transregională) - care a modernizat sălile de curs şi care permite predarea lecţiilor simultan în cadrul mai multor instituţii de învăţământ. Astfel, elevi aflaţi la peste 100 de km depărtare pot participa în timp real la lecţii. Chiar dacă la proiect – aflat la început de drum - participă acum doar şase şcoli din judeţul Galaţi, orice elev poate intra pe platforma online pentru a vedea lecţiile înregistrate. Printr-o simplă accesare a site-ului  http://elearning.corect-dru.ro/ oricine poate urmări oricând o lecţie predată şi înregistrată video. 

„Principalul scop al proiectului este acela de a creşte rezultatele elevilor de clasa a VI-a, a VII-a, a XI-a şi a XII - a în cadrul examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională. Proiectul este făcut în colaboarere cu inspectoratul şcolar din Braşov”, spune Diana Bulai, inspector adjunct şcolar. 

Pentru înregistrarea orelor au fost aleşi cei mai buni profesori. Deja mai multe ore – de fizică, limbă română sau matematică – predate la Colegiul Naţional „Costache Negri” au fost înregistrate video şi pot fi oricând vizionate de orice elev cu acces la internet. Evident, înregistrările pot fi accesate şi de părinţi, căci, orele filmate sunt, de fapt, ore normale de curs, cu elevi în bănci, iar un părinte curios să vadă cum se comportă copilul său la clasă poate oricând să verifice asta accesând portalul proiectului CORECT.    

Proiectul introduce noţiunea de “teleprofesor” (profesorul care predă lecţia care este înregistrată video şi difuzată în alte şcoli din judeţ). Astfel, alţi profesori, cu experienţă mai redusă, pot viziona lecţia înregistrată pentru a vedea cum colegii lor predau la clasă sau cum rezolvă anumite situaţii ce apar în timpul predării. 

Dar poate cel mai important obiectiv al proiectului este acela de a atrage elevii. “Trebuie să învăţăm elevii să înveţe. Să-i atragem către studiu şi nu prin metodele clasice, care nu au dat rezultate. Şi până acum se făceau meditaţii la şcoală, dar elevii nu prea vin. Altceva este să laşi elevul să aplice practic ce a învăţat teoretic, să realizeze un film cu proiectul pe care l-a făcut şi apoi să mai poată să şi popularizeze rezultatul muncii sale de studiu”, spune Diamanta Bulai.        

Miercuri, la Colegiul Naţional „Costache Negri”, a avut loc o lecţie demonstrativă de fizică în care prima parte a constat în predarea informaţiilor, de către profesorul de fizică Dan Voiculescu, iar a doua parte a fost una practică. Mai exact, doi elevi de la Pedagogic au difuzat, tot prin intermediul computerelor, un film în care arată cum au pus în practică teoria predată la ora de fizică. Rezultatul: o bară din metal, cu găuri, prin care ies flăcări ce “dansează” în ritmul muzicii… rock! Un proiect cu o prezentare interactivă care ar trezi interesul oricui, chiar şi unui adult, nu doar a liceenilor!            

“Cred că principalul avantaj este acela că trezim interesul copiilor, pentru că folosim tehnologii de ultimă generaţie, iar copiii au alt entuziasm în a se implica în activităţile pe care noi le desfăşuram. În afară de asta, un alt avatanaj foarte important este că se şterg distanţele. Elevii au şansa să-şi prezinte lucrările şi să primească pe loc feedback din partea tinerilor aflaţi în alte şcoli din judeţ”, a spus şi Andra Ionescu, directoarea Colegiul Naţional „Costache Negri”, acolo unde lecţiile se predau cu ajutorul aparaturii IT.


Articole înrudite