25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tecucenii îşi umplu cămările cu alimente de bază
Tecucenii îşi umplu cămările cu alimente de bază
Cele mai multe localităţi din nordul judeţului nu au mai văzut un strop de ploaie de foarte mult timp, pământul a încremenit sub soarele arzător iar recoltele se transformă în uscături sub ochii agricultorilor. Efectul secetei prelungite îl simt şi tecucenii, care, cu fiecare zi, scot tot mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi umple sacoşele cu legume şi fructe de sezon. Preţurile la legume, fructe, zarzavaturi au început să crescă vertiginos, ajungându-se la unele produse să se practice preţuri de „trufanda”. În aceste condiţii, cumpărătorii abia îşi pot achiziţiona legumele necesare hranei zilnice şi nici nu se pot gândi la aprovizionarea pentru iarnă. Gospodinele şi-au luat adio de la zacuscă, compoturi, gemuri, ghiveci ori castraveciori la oţet, în condiţiile în care cel mai ieftin produs este vândut cu 1,5 lei/kg, în speţă castraveţii. Roşiile, care în general sunt vedetele verii şi în această perioadă ar trebui să fie achiziţionate în cantităţi „industriale” pentru suc de roşii ori bulion, nu coboară sub 2 lei/kg.
Nici alte produse, legate direct de secetă, cum ar fi caşul de oi, nu este nai prejos, preţul acestuia nu scade sub 18 lei/kg, ajungând chiar şi la 22 lei/kg, iar cu cât seceta se prelungeşte, preţul creşte deoarece animalele sunt tot mai flămânde, iar producţia de lapte tot mai mică.
În târgul de cereale preţul la porumb boabe a ajuns la 2 lei/kg, iar ca „ecou” al acestui preţ, gospodinele au început să ia depozitele de alimente cu asalt, de unde achiziţionează baxuri cu mălai sau cu făină albă, la preţuri de dinainte de secetă. Alimentele de bază au început să fie extrem de căutate, tecucenii achiziţionând cantităţi extrem de mari la preţuri rezonabile, de teama scumpirilor. Până şi fasolea a devenit un lux, aceasta fiind cumpărată ca pâinea caldă, la preţul de 5-6 lei/kg, deoarece se preconizeză ca în iarnă preţul să se dubleze. Cert este că la această dată a crescut preţul la pâine, pâinea de 2 lei ajungând la 2,5 lei, ceea ce arată că viitorul nu va fi foarte... roz.


Articole înrudite