16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Taxele pentru branşarea individuală la apă ar putea scădea
Taxele pentru branşarea individuală la apă ar putea scădea

Taxele pe care le percepe, în prezent, Apă Canal persoanelor care depun cereri pentru branşarea individuală ar putea fi diminuate, a anunţat directorul societăţii, Gelu Stan, care a precizat că această propunere va fi înaintată Consiliului de Administraţie al societăţii. Solicitarea vine din partea asociaţiilor de pensionari din Galaţi, care au ridicat această problemă în cadrul şedinţei lunare a şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, desfăşurată pe 23 iunie, la Prefectura Galaţi.

În prezent, pentru contorizarea individuală, o persoană trebuie să achite la Apă Canal peste 350 de lei, reprezentând diverse taxe. Este vorba despre taxa plătită pentru emiterea avizului de racordare individuală la reţeaua de apă rece  - 124,63 de lei şi de taxa de 230,94 lei, reprezentând cotă parte la distribuitor – 160,12 lei  + taxa montare/sigilare contor – 70,82 de lei). 

“Cu tot cu declaraţia notarială, care şi ea costă, copiile tuturor actelor şi proiectul de execuţie, cheltuielile la care este supus un pensionar sunt foarte mari faţă de pensia sa. Avem plângeri din partea vârstnicilor, care ne cer să vă solicităm diminuarea acestor taxe pe care sunt obligaţi să le pălătească pensionarii care vă reamintesc, sunt buni platnici, dar ar putea rămâne fără apă rece – iar unii chiar au rămas - din cauză că vecinii lor au datorii la apă, iar Apă Canal a tăiat apa pe tot blocul”, a spus Costică Chihaia, pensionar. “Voi transmite mai departe cererea dumneavoastră la următoarea şedinţă de CA a societăţii şi sper să putem reduce taxele. Din punctul meu de vedere, sunt de acord”, a spus directorul Apă Canal, Gelu Stan.  

 

Peste 7.000 de cereri până acum

 

În prezent, Apă Canal are nu mai puţin de 7.000 de cereri de branşare individuală din partea gălăţenilor, circa 3.500 din cereri fiind deja avizate, a precizat Aurel Condurache, director tehnic al Apă Canal. 

„Suntem asaltaţi de astfel de cereri, primim cam 150 de cereri pe zi, este un volum imens de muncă şi a trebuit să suplimentăm personalul pentru aceste servicii”, a mai precizat acesta.

Potrivit directorului tehnic de producţie, în prezent la nivelul municipiului Galaţi există peste 11.800 de branşamente separate de boc (contracte individuale), 12.700, la consumatori casnici (case la curte),  727 – la asociaţii,  250 – la instituţii bugetare şi fundaţii, 2.300 – la  agenţi  economici, 39 – agenţi economici de stat şi 427 – la grădini şi garaje din oraş. Cât priveşte producţia de apă, peste 56% din apă este facturată la blocurile din oraş, 27% - la agenţii economici, 9% - consumatori casnici, 6%  - consumatori individuali, 2% consunatorii de pe traseul aducţiunii de apă.

În prezent, 33 de asociaţii de proprietari din Galaţi nu primesc apă potabilă, din cauza datoriilor de peste 9 milioane de lei pe care le au către Apă Canal. În total, Apă Canal are creanţe de recuperat de la asociaţiile de proprietari din Galaţi în valoare totală de 33 de milioane de lei. Pentru recuperarea creanţelor de la asociaţii, Apă Canal a oferit datornicilor posibilitatea plăţilor în rate, iar dacă datornicii nu respectă aceste convenţii de plată, unitatea sistează furnizarea apei potabile şi dă în judecată datornicii. În prezent, Apă Canal are pe rol 6.200 de procese cu datornicii.   


Articole înrudite