Deşi unele expertize arată că nivelul de poluare existent pe platforma siderurgică a scăzut în ultimii ani, lucru normal am putea spune ţinând cont de faptul că au fost demolate o serie de capacităţi de producţie, Primăria şi aleşii locali nu au fost de acord ca ArcelorMittal Galaţi să plătească la bugetul local o sumă mai mică în contul acestei taxe. Practic, era vorba de o reducere a valorii taxei de mediu care ar fi trebuit achitată la bugetul municipalităţii de către Combinat, pe masa comisiilor Consiliului Local ajungând acum câteva luni un proiect de hotărâre care prevede reducerea acestei taxe „pentru activitatea de metalurgie, siderurgie practicată de întreprinderi foarte mari”, de la 8.198.927 de lei la 4.000.000 de lei.
Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, ArcelorMittal a plătit taxă de mediu în sumă de 7.885.100 de lei în 2012 şi 8.198.927 de lei în 2013, tot în baza unor hotărâri de Consiliu Local, pe care le-a atacat în instanţă. Deoarece contestau cuantumul taxei de mediu achitate conform hotărârilor de Consiliu Local, cei de la Combinat au deschis două acţiuni în instanţă, un proces aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, iar altul care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi de Justiţie (ÎCCJ). Conducerea Combinatului a obţinut deja un prim câştig, şi anume anularea parţială a hotărârii de Consiliu Local prin care a fost stabilit cuantumul taxelor din 2012. Conform sentinţei date pe 14 octombrie 2013 de Curtea de Apel Galaţi, a fost anulată în parte Hotărârea de Consiliu Local 462/2011 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru „activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari”.
Majorarea taxei fusese decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar un an mai târziu Combinatul dădea în judecată Consiliul Local Galaţi, cerând reducerea taxei de poluare pe motiv că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an. „Pentru a diminua efectele crizei, a fost regândită strategia de funcţionare a Combinatului şi au fost oprite unele capacităţi de producţie precum Uzina Cocso-Chimică, Laminorul de Tablă Groasă nr.1, Furnalul nr. 2 şi Uzina Aglomerare 1. S-a redus astfel semnificativ impactul asupra mediului, cantitatea de pulberi scăzând de patru ori faţă de 2007”, susţineau reprezentanţii Combinatului.
Combinatul are precedentul de partea sa
Consilierii locali au majorat constant taxa de poluare pentru ArcelorMittal Galaţi, de la patru milioane de lei în 2006 la aproape opt milioane de lei în 2011. Administraţia Combinatului le-a cerut judecătorilor să reducă taxa pe motiv că forul deliberativ local nu a stabilit-o în funcţie de o analiză a nivelului de poluare asupra mediului înconjurător, dar acest lucru nu a fost făcut nici de către ArcelorMittal. Combinatul siderurgic are de această dată avantajul precedentului de partea sa, acesta fiind creat anul trecut de Curtea de Apel Galaţi, care a decis să anuleze taxa de poluare stabilită pentru 2011 şi 2012.
Decizia Curţii de Apel Galaţi nu a rămas fără ecou: Primăria Galaţi a făcut recurs la ÎCCJ, termenul fiind însă stabilit abia peste un an, pe data de 26 februarie 2015. Combinatul a deschis şi un proces prin care contestă cuantumul taxei din 2013, iar în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, după o serie de amânări, a fost stabilită ca termen de judecare data de 8 mai 2015.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul în care ArcelorMittal Galaţi ar obţine câştig de cauză măcar în unul dintre cele două procese, mai exact dacă va trebui să primească înapoi de la Primărie suma achitată la bugetul local. Până când justiţia se va pronunţa definitiv şi irevocabil în cele două cauze, cert este că aleşii locali nu au votat niciun proiect de hotărâre de Consiliu Local care să stipuleze reducerea taxei de mediu pe care ar fi trebuit să o achite anul acesta colosul siderurgic, şi asta deoarece Primăria şi conducerea Combinatului nu au ajuns la un consens pe această temă, motiv pentru care proiectul de hotărâre nu a mai fost introdus pe ordinea de zi. Întrebat de redactorii ziarului nostru la sfârşitul ultimei şedinţe de Consiliu Local care a fost motivul pentru care proiectul de hotărâre nu a mai fost introdus pe ordinea de zi, primarul Galaţiului, Marius Stan, care este şi iniţiatorul proiectului, a declarat următoarele: „Protocolul între ArcelorMittal şi Primărie nu a fost finalizat în toate detaliile pentru a fi supus hotărârii Consiliului Municipal. Poate că la următoarea şedinţă de consiliu va intra pe ordinea de zi şi cred că va fi aprobat, pentru că este un subiect destul de important”. Totuşi, nu este sigur că proiectul va fi introdus pe ordinea de zi, atâta timp cât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-a pronunţat dacă ArcelorMittal Galaţi trebuie să plătească o taxă de mediu mai mică, iar în aceste condiţii este discutabilă reducerea cuanumului taxei de poluare.