La Galaţi a avut loc deschiderea workshop-ului „Detectarea prezenţei şi distribuţia puietului de sturioni în apele costiere ale Mării Negre”.
Evenimentul ştiinţific este organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi în perioada 8-10 aprilie 2014, în cadrul proiectului „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară” 2013-2015, finanţat din Fondul European de Pescuit.
La lucrări sunt prezenţi atât oficiali ai universităţii, reprezentaţi prin cadre didasctice din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, specializarea Acvacultură, dar şi specialişti din ţări riverane Mării Negre şi Dunării de Jos (Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia şi România). Ei vor contribui la elaborarea studiilor privind evaluarea supravieţuirii şi răspândirii sturionilor în Marea Neagră, lansaţi în Dunărea Inferioară.
„Este primul proiect de gen lansat la nivel mondial”
După cum a declarat Radu Suciu, cercetător în cadrul Institutului Naţional Delta Dunării din Tulcea, coordonatorul workshop-ului de la Galaţi, „proiectul este realizat în premieră mondială. Activitatea principală urmăreşte obţinerea de informaţii, prin pescuit experimental în zona costieră a Mării Negre din judeţul Tulcea şi prin pescuit accidental de la ţarile din bazinul Mării Negre, privind raspândirea şi supravieţuirea puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară.
Rezultatele proiectului vor fi diseminate la instituţiile interesate din România, din cadrul Comisiei Europene şi al ţărilor din regiunea Mării Negre şi Dunării inferioare.
Proiectul „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară” este co-finanţat prin Fondul European de Pescuit, Axa 3 Măsura 3.5 „Acţiuni pilot”, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea de Management a Programului Operational pentru Pescuit.