Un amplu proiect finanţat prin Fondul European de Pescuit (FEP) - Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, a fost finalizat, zilele acestea, în Galaţi. Derulat timp de 10 luni de firma SC DHM Printing&Advertising SRL, proiectul a vizat \"Valorificarea potenţialului Zonei pescăreşti Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară prin utilizarea informaţiei şi realizarea unui studiu de prospectare a pieţei\" şi se înscrie în \"Strategia de dezvoltare durabilă a zonei pescăreşti Prut-Dunăre din judeţul Galaţi\" (depus pe Măsura 4 - \"Îmbunătăţirea sistemului de valorificare a produselor pescăreşti locale\" - Operaţiunea 4.4 \"Utilizarea inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc\"). Valoarea totală a proiectului a fost de 156.000 lei (din care 117.000 lei finanţare nerambursabilă).
În contextul actual al economiei naţionale şi locale şi pe fondul adoptării unor reglementări din ce în ce mai restrictive în domeniu, pescuitul a înregistrat o involuţie semnificativă, au constatat iniţiatorii proiectului. Cu toate acestea, spun ei, se fac eforturi pentru a readuce interesul locuitorilor şi investitorilor asupra pescuitului şi acvaculturii, în condiţiile în care există un adevărat potenţial de dezvoltare ce trebuie exploatat. Studiul de prospectare derulat arată că datele statistice nu descriu în totalitate evoluţia sectorului, dar pescuitul şi acvacultura au rămas în memoria colectivă ca nucleu de dezvoltare şi numitor comun al zonei. Din punct de vedere economic, pescuitul are un potenţial deosebit şi poate contribui la dezvoltarea localităţilor, în condiţiile utilizării sustenabile a resurselor, cu atât mai mult cu cât comunităţile pescăreşti reprezintă o parte semnificativă a populaţiei zonei.
Dezvoltarea durabilă a zonei implică populaţia specifică, investitorii dar şi autorităţile
Zona Pescărească Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară este situată în partea de est a judeţului Galaţi şi cuprinde 8 comune (Cavadineşti, Suceveni, Oancea, Vlădeşti, Măstăcani, Folteşti, Frumuşiţa şi Tuluceşti) dar şi parte din municipiul Galaţi (respectiv, cartierul Valea Oraşului şi Faleza inferioară a Dunării). Din punct de vedere geografic, economic şi social, această zonă este considerată omogenă şi acoperă teritoriile situate pe malul drept al Prutului şi pe malul stâng al Dunării. Suprafaţa totală pe care se întinde Zona Pescărească Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară este de aproximativ 775 kilometri pătraţi. Populaţia totală a zonei este de peste 300 000 de mii de locuitori iar densitatea populaţiei atinge o cifră de 42,5 locuitori pe kilometru pătrat, la nivelul întregului teritoriu al Zonei Pescăreşti.
Una dintre concluziile finale ale studiului arată că, plecând de la specificul zonei, pescuitul a reprezentat şi reprezintă în continuare pentru mare parte a populaţiei de aici, principala îndeletnicire şi sursă de venit, fiind un adevărat nucleu de dezvoltare economică, socială şi culturală.