28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Studenţii străini, importantă sursă de venit pentru Universitatea Dunărea de Jos”
Studenţii străini, importantă sursă de venit pentru Universitatea Dunărea de Jos”

Puţini gălăţeni ştiu că de la an la an creşte numărul studenţilor străini care învaţă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. O realitate care nu poate decât să bucure conducerea instituţiei gălăţene de învăţământ, cu atât mai mult cu cât taxele de şcolarizare plătite de aceştia reprezintă o semnificativă sursă de venit. După cum a explicat prorectorul Universităţii, Adrian Lungu, este vorba despre studenţii care nu provin din statele Uniunii Europene, “pentru că aceştia, conform legislaţiei, plătesc aceleaşi taxe de şcolarizare ca cei români”. Este vorba despre tinerii din statele extracomunitare care vin să studieze la Galaţi: din Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, Egipt, Siria Palestina, Iran şi Israel.
Potrivit protectorului Lungu, fiecare student care provine dintr-o ţară care nu este membră a UE plăteşte, lunar, o sumă de nu mai puţin de 450 de euro pe lună, bani care reprezintă doar taxa de şcolarizare, la care se mai adaugă şi regia de cămin sau mâncarea consumată la cantina studenţească. Acest lucru înseamnă că fiecare student originar din state care nu sunt membre ale UE plăteşte, anual, universităţii, o sumă de circa 5.000 de euro, având în vedere că fiecare tânăr plăteşte taxa pentru zece luni pe an, uneori pentru 11 luni, dacă face şi practică pe vară. Cât priveşte studenţii străini care studiază limba română, în cadrul unui an pregătitor (înainte de începerea studiului universitar propriu-zis), aceştia plătesc 220 de euro pe lună, taxă de şcolarizare. Având în vedere că, anual, numărul studenţilor care provin din alte state decât cele ale UE se ridică la circa 200, veniturile colectate de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi sunt semnificative – la un calcul simplu aflăm că instituţia academică va încasa o jumătate de milion de euro doar în acest an universitar.
„Este adevărat, sumele pe care universitatea le încasează datorită acestor studenţi sunt semnificative, însă există şi multe probleme cu care ne confruntăm. Sunt tineri care nu cunosc limba română şi au nevoie de un asistent la serviciile unde merg – fie că este vorba de spital sau de poliţie. În plus, trebuie instruiţi, pentru că, străini fiind, pot ajunge în cartiere sau situaţii neobişnuite pentru ei şi pot deveni victime ale răufăcătorilor”, a declarat Adrian Lungu. În actualul an universitar au fost acceptaţi 100 de studenţi din state non-UE, din care 97 învaţă la Facultatea de Medicină.


Articole înrudite