Liga Studenţilor şi-a anunţat programul manifestărilor de protest ce se vor desfăşura în centrul universitar gălăţean, pe parcursul acestei săptămâni. Declanşarea protestelor în toate centrele universitare româneşti a fost pregătită pe parcursul săptămânii anterioare şi prin aducerea în prealabil la cunoştinţa studenţilor români a prevederilor noii Legi a educaţiei, care ,în opinia acestora, ar desfiinţa democraţia din mediul universitar românesc. Protestele din centrele universitare vor fi mutate apoi în capitală, începând pe 7 martie, pentru a se desfăşura în faţa Ministerului Educaţiei. Frigul de acum pare să nu fie un factor decisiv pentru înfrângerea voinţei studenţilor, dispuşi la sacrificii enorme pentru atingerea scopului propus.
Dorin Coteţ, liderul LSG, a prezentat programul manifestărilor programate în plan local.
Calendarul protestelor
Astăzi, luni 28 februarie, studenţii de la toate facultăţile gălăţene de stat se vor afla în grevă japoneză: vor purta banderole albe inscripţionate cu câte un mesaj - „Protestatar” şi „Golan II”.
Marţi se va desfăşura protestul în care studenţii vor atârna cearşafuri în afara ferestrelor căminelor. Locaţia - căminele din Campusul „Al. I. Cuza”.
Ziua de miercuri este cea în care studenţii vor expune un banner sau un cearşaf imens inscripţionat cu mesaje incisive. Aceştia speră să îl poată agăţa la sediul Rectoratului, dar, dacă nu li se va aproba solicitarea, studenţii se mulţumesc şi cu strada ca loc de postare a mesajelor lor de protest.
Joi, studenţii altor centre universitare vor trimite la sediul ministerului pachete cu murături, zacuscă, slănină - tipice alimentaţiei unui student. Cei din Galaţi au decis să fie practici şi să nu arunce inutil mâncarea, considerând că oricum cei de la minister nu vor fi sensibilizaţi de sacrificiul tinerilor care îşi vor rupe de la gură pentru susţinerea convingerilor.
Începând de vineri vor demara deplasările spre capitală, astfel încât un număr cât mai mare de studenţi din toată ţara să declanşeze greva generală luni, pe 7 martie, la Bucureşti, în faţa sediului Ministerului Educaţiei.
De ce protestează?
Studenţii au reamintit ce dezaprobă: reprezentativitatea de minim 25% în toate forurile de decizie din universităţi nu se regăseşte în structura efectivă a comisiilor de alegere a rectorului sau a celor de la nivelul facultăţilor şi nici în cea a Biroului de Senat (transformat în Consiliu de Administraţie). Dorin Coteţ a subliniat: „Practic, ministerul ne consideră incapabili să alegem”. Studenţii resping prezenţa obligatorie la cursurile de la zi, obligativitate prevăzută într-o anexă a noii legi, unde se defineşte învăţământul cu frecvenţă. Dorin Coteţ a subliniat: „Pe legea veche erau obligatorii numai laboratoarele, seminariile şi aplicaţiile practice, dar acum ar trebui să venim şi la toate cursurile. Unii studenţi se angajau în timpul facultăţii sau pur şi simplu nu veneau dacă profesorul doar le citea din curs. Mai bine stai acasă şi înveţi!”. Acesta a subliniat necesitatea adaptării învăţământului universitar românesc la cel mondial, nu doar formală, ci substanţială, prin includerea adaptării metodelor de predare la cele contemporane, modalitatea de predare de tipul dictare de către profesor a unor cursuri pe care studentul să le scrie timp de multe ore fiind una nu doar desuetă, ci complet inutilă. În opinia studenţilor actuali, aceştia ar opta mai curând pentru un sistem interactiv de predare, în urma căruia studentul să plece de la curs cu asimilarea unor noţiuni şi nu cu o durere inutilă a mâinii cu care scriu, fără să fi asimilat efectiv cunoştinţele necesare.
Şi, pentru că li s-a reproşat că nu se mai ridică la nivelul elitist al studenţilor de dinainte de ’89 şi câţiva ani după aceea, actualii studenţi au subliniat cercul vicios creat - facultăţile de stat au renunţat la examenele de admitere pentru că nu mai aveau studenţi şi pierdeau fondurile alocate de la buget.