23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, pe locul 5 la poluare fonică
Galaţiul, pe locul 5 la poluare fonică
Nivelul de decibeli optim confortului în timpul zilei trebuie să fie de 50db(A). În oraşele mari sunt zone care depăşesc 80 db(A). Oraşul din România cu cea mai mare pondere din populaţie expusă la poluarea fonică este Bucureştiul, conform datelor centralizate la nivel european. Calculul poluării fonice are la bază raportul dintre numărul de locuitori dintr-un oraş expuşi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) şi numărul total de locuitori ai oraşului, înmulţit cu 100. „La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică”, declară Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, cel mai important auditor român în domeniul măsurăriilor acustice.
Cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot. Valorile limită din timpul zilei, acceptate de legislaţia în vigoare în România, pentru zonele rezidenţiale, sunt până în 50 db(A). În zona aeroporturilor, străzilor principale şi căilor ferate de 70 db(A), iar în sectoarele industriale de 65 db(A).
„Din păcate, locuitorii din marile aglomerări urbane nu sunt sensibilizaţi asupra pericolelelor pe care le prezintă poluarea fonică pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii. Trăind zi de zi într-un spaţiu poluat fonic, ajungem să nu mai percepem zgomotul, însă el ne afectează în continuare simţurile. Zgomotul accentuează problemele cardiace, crează stări de nelinişte şi agresivitate, insomnii etc. Aşa ajungem ca, aflaţi undeva la munte, să ni se pară că liniştea de acolo este ireală, însă aceea este normalitatea”, consideră Bogdan Lazarovici.
Până la jumătatea anului viitor, 25 de oraşe din România, toate cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, trebuie să prezinte autorităţilor europene hărţile de zgomot. Precedentul termen de auditare a fost sfârşitul lui 2007, referindu-se doar la oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara). Legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare 5 ani, aici intrând în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau şantierele navale.

Topul celor mai poluate oraşe din România

1.    Bucureşti – 85% din populaţie afectată
2.    Constanţa – 76% din populaţie afectată
3.    Cluj-Napoca – 64% din populaţie afectată
4.    Braşov, Ploieşti – 61% din populaţie afectată
5.    Galaţi – 55% din populaţie afectată
6.    Timişoara – 49% din populaţie afectată

Articole înrudite