Deşi ne-am obişnuit cu tinerii de excepţie care studiază aici şi apoi părăsesc pentru totdeauna România, pentru zări mai bune, cu joburi bine plătite şi sisteme de educaţie, sănătate, sociale etc. care pun pe primul loc cetăţeanul şi nu corupţia sau interesele de grup, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi există în momentul de faţă un asistent universitar care a spart tiparele. Este vorba despre Stoica Cristinel Popa.
Originar din Brăila, absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Stoica Cristinel Popa este, la cei doar 29 de ani ai săi, unul dintre puţinii tineri de excepţie care au ales să revină şi să rămână în România, după ce a studiat şi a acumulat experienţă în unele din cele mai reputate şcoli internaţionale – Stanford, Harvard şi Texas University.
În prezent, asistent doctorand la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“, Stoica Cristinel Popa se poate lăuda cu o experienţă academică de invidiat: la 19 ani a fost admis, cu bursă completă, la mai multe universităţi din SUA, dar a ales să studieze ştiinţele politice la Stanford University, iar după patru ani a absolvit Ştiinţe Politice, cu Onoruri. În cei patru ani, cât a fost student, s-a distins prin diverse reuşite: a fost singurul student străin ales în Consiliul Studenţilor, a fost ofiţer de admiteri pentru un program de burse pentru stagiaturi (în Germania, China, Chile - ocazie cu care a urmat şi cursuri de limbă şi civilizaţie ale respectivelor ţări), a făcut parte din echipa “Model Naţiunile Unite” a Universităţii Stanford, a participat la diverse conferinţe organizate de alte universităţi - Yale, University of Chicago, Berkeley. În 2011, tânărul a aplicat pentru studiile de masterat, fiind admis atât la Oxford cât şi la Harvard, optând pentru cea din urmă. Aici a studiat timp de 2 ani politici publice, iar după acest masterat a mai aplicat pentru un master, în ştiinţe politice, la University of Texas (Austin), unde a şi fost asistent universitar şi a obţinut şi certificat din partea Centrului pentru Studii Est Europene, Euroasiatice şi Rusia al universităţii din Austin. În 2015, Cristinel s-a întors în România “pentru a-mi urma pasiunile, adică cea de a preda în sistemul universitar românesc şi cea de a mă implica în sistemul ONG” – o direcţie în care tânărul are experinţă, căci activează de la 16 ani în diverse ONG-uri locale şi, ulterior, naţionale, promovând diverse proiecte şi campanii, precum cele antidrog, antifumat, antirasism, sprijinirea tinerilor din zone defavorizate, ajutorarea sinistraţilor afectaţi de inundaţii etc. Datorită acestor campanii în care s-a implicat voluntar, Cristinel a câştigat, de la Comisia Europeană, burse pentru a reprezenta România pe sectorul ONG, calitate în care a participat la traininguri, seminarii şi instruiri în opt state - Bulgaria, Germania, Turcia, Portugalia, Olanda, Belgia, Polonia şi Republica Moldova.
Cu un background informaţional de invidiat, dar şi cu oportunităţi de lucru în diverse state ale lumii, Stoica Cristinel Popa a decis să se reîntoarcă în România. “Pe termen scurt voi mai pleca în străinătate. Deja, de la terminarea studiilor în SUA şi până acum am mai fost în patru ţări, tot cu burse, dar doresc ca întoarcerea mea în România să fie permanentă, definitivă. Asta a fost mereu dorinţa mea - de a studia la universităţi cât mai bune, de a mă întoarce în zona mea, Brăila-Galaţi, pentru a forma tânăra generaţie şi pentru a schimba societatea în mai bine”.
Fiind asistent universitar, se află mereu în legătură cu studenţii, tineri care aproape în majoritate nu doresc altceva decât să plece în străinătate, pentru un trai mai bun. “Asta pentru că unii din ei cred că aceasta este singura soluţie, însă eu le spun că n-au încercat şi alte variante... Cred că mulţi din aceşti tineri sunt influenţaţi în sens negativ de adulţii din jurul lor, care, din cauza dezamăgirilor personale, văd ca singură soluţie plecarea în afară şi le-o impun şi copiilor sau rudelor mai tinere din jurul lor. Eu le recomand tinerilor să fie deschişi, să încerce nu neapărat rămânerea în ţară, dar măcar reîntoarcerea în ţară, căci nicăieri nu e mai bine ca acasă. Contribuţia noastră pe acest pământ nu ţine doar de salariu, de cât câştigăm. Eu cred că cel mai important lucru este contribuţia pentru societate şi cu cât înaintăm în vârstă ne dăm seama că asta contează cu adevărat”, spune Stoica Cristinel Popa.
Moderator al unei dezbateri publice
Tânărul va modera o dezbatere publică, programată să aibă loc pe 29 mai, de la ora 12.00, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, strada Domnească nr. 111, sala AS011. Este vorba despre o dezbatere publică legată de proiectul guvernamental “impozitul pe gospodărie”, lansat în prezent în dezbatere publică. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Ţine de Noi”, împreună cu Fundaţia Hanns Seidel – România, Asociaţia Euroteens, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
“Impozitul pe gospodărie face parte dintr-un nou mecanism de introducere a pragului progresiv de impozitare şi eliminarea cotei unice?” este întrebarea la care încearcă să găsească răspunsul organizatorii care au invitat, la dezbatere, ca speakeri, pe fostul ministru de Finanţe a Guvernului Cioloş, Anca Dragu, pe Delia Cataramă, director executiv ARSIT, şi pe Răzvan Orăşanu, preşedinte al Asociaţiei „Ţine de Noi”. De asemenea, vor mai susţine intervenţii Florina Oana Vârlănuţă, conferenţiar univ. dr. la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, şi Stoica Cristinel Popa, moderator al evenimentului şi preşedinte al ONG-ului Euroteens, Brăila (înfiinţat în 2006).